İnternette Yahudi karşıtlığı katlanıyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, internette son 10 yılda yapılan anti-semitist yorumlar neredeyse üç kat artış gösterdi.

Berlin Teknik Üniversitesi uzmanlarının yaptığı çalışmada, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya organları ile farklı tartışma ve düşünce forumlarındaki Yahudi düşmanı tavırlar irdelendi.

‘Anti-Semitizm 2.0 ve Web’deki Nefret Kültürü’ adıyla yapılan çalışma kapsamında internetteki farklı alanlardaki 265 bine yakın fotoğraf, video, metin ve yorum incelendi. Bu kapsamda ‘Yahudi’, ‘İsrail’, ‘Ortadoğu sorunu’ ve ‘sünnet’ gibi terimlerin olduğu yorumlara ağırlık verildi.

Buna göre, 2007-2018 yılları arasında Yahudi düşmanı yorum ve görüşlerin oranı üç kat artış gösterdi. Çalışmayı yürüten araştırmacı Monika Schwarz-Friesel, internetteki Yahudi düşmanlığını, ‘endişe verici bir fenomen’ olarak nitelerken, ulaştıkları sonucu ise ‘korkunç’ olarak yorumladı.

TANINMIŞ MEDYA ORGANLARINA YAPILAN YORUMLARDA DİKKAT ÇEKİYOR

İnternetteki Yahudi düşmanlığının sadece sosyal medya organları ve forumlarla sınırlı olmadığını vurgulayan Schwarz-Friesel, özellikle ‘kaliteli medya organlarında’ yapılan yorumlara dikkat çekti. İncelenen gazeteler arasında Süddeutsche Zeitung ve Zeit gibi sol ve liberal olarak bilinenler bulunurken, bu gazetelerin okuyucularının yorumlarındaki Yahudi karşıtlığı kaygı verici bulundu.

Yahudilere karşı yorumlarda semantik bir radikalleşmenin göze çarptığını vurgulayan Schwarz-Friesel, internetin anti-semitizmin yükselmesinde önemli bir faktör olduğunun anlaşıldığını belirtti.

KLASİK, POST-HOLOCAUST VE İSRAİL KARŞITI ANTİ-SEMİTİZM

Berlin Teknik Üniversitesi’nin çalışmasında anti-semitizmin farklı formları olduğu belirlendi. Buna göre, ‘yüzlerce yıllık olumsuz stereotiplere’ dayanan ‘klasik Yahudi düşmanlığı’ öne çıkıyor.

‘Post-Holocaust Anti-Semitizmi’ adı altında belirlenen ikinci formda ise daha çok Auschwitz gibi Yahudilerin soykırıma maruz kaldığı toplama kamplarından duyulan ‘utanç veya suçluluğun baskısıyla’ Yahudi karşıtlığının ortaya çıktığı belirlendi.

Son olarak İsrail’in Filistin halkına karşı katliam ve baskılarından dolayı oluşan Yahudi karşıtlığının olduğu ifade ediliyor.