İnsülini ağız yoluyla almak mümkün olabilecek

Dünyada yüz milyonlarca insanın yakalandığı diyabet hastalığında acil müdahale için insülini iğne yerine pilülle almak mümkün olabilecek.

PNAS adlı bilimsel dergide yayınlanan bir makalede verilen bilgilere göre, tip 1 diyabet hastalarının insülin ihtiyacının karşılanmasına yönelik önemli ilerlemeler sağlanıyor.

Amerikan bilim insanlarının yaptığı çalışma ile, tip 1 diyabet hastalarının kriz halinde insülinleri iğneyle vurmalarına gerek kalmayacak. Bilim insanları, iğne yerine insülini pilül halinde almayı mümkün kılmayı amaçlıyor.

Ağızdan alınacak bu pilüller sayesinde insülin krizlerinin önlenmesi hedefleniyor.

SADECE İNCE BAĞIRSAĞA GELDİĞİNDE ÇÖZÜLECEK

Bugüne kadar insülinin haplar aracılığıyla verilmesine yönelik çabalar sonuçsuz kalmıştı. Zira bu yolla alınan insülinin midedeki asitler başta olmak üzere sindirim sisteminde hızlıca dokulara ulaşması mümkün olmuyor.

Amerikan bilim insanlarının yaptığı çalışmada ise, insülinin olduğu pilüller kolin ve jeranik asitten oluşan iyonik bir sıvıyla destekleniyor. Bu sayede ağızdan alınan insülinin ancak ince bağırsağa ulaştığında çözülmesi ve bu sayede kolayca dokulara ulaşması sağlanacak.

Diyabet hastalarının önemli bir kısmının insülin desteğiyle hayatta kalabildikleri biliniyor.