İnsanlığa karşı suçtan aranan Arjantinli Berlin’de bulundu

Arjantin’de diktatörlük döneminde insanlığa karşı suç işlemekle suçlanan ve hakkında uluslararası tutuklama kararı olan bir Arjantinli Almanya’nın başkenti Berlin’de bulundu.

Bild gazetesine göre Alman-Arjantin vatandaşı Luis Esteban Kyburg, 2012 yılında beri Berlin’de bulunuyor. Alman makamlarının Kyburg’u sınırdışı etmeyi reddettiği belirtildi.

Arjantin adaleti 25 Mart 2015’te 72 yaşındaki Kyburg’un kendilerine iade edilmesini istemişti. Alman makamları ise sınırdışı reddine gerekçe olarak Alman vatandaşlarının başka ülkelere sınırdışı edilmemesi yönündeki uygulamayı gösteriyor.

Bild’e göre 1976 ve 1983 arasındaki Arjantin diktatörlüğü döneminde Luis Esteban Kyburg, «Agrupacion Buzos Tacticos» olarak adlandırılan elit bir yüzücü savaşçılar birliğinin komutanıydı. Bu birlik, rejimi eleştiren ve muhalif olanları infaz etmekle görevlendirilen “ölüm mangalarına” katılmıştı. Kyburg’un bu suçlara karıştığından şüphe ediliyor. Bild gazetesine konuşan Kyburg, “Burada bekliyorum. Arjantin’de değil Almanya’da mahkeme. Bekliyorum. Masum. Sakin” dedi.

Berlinli sivil toplum örgütü ECCHR, Almanya’nın Arjantin askeri diktatörlüğünün suçluları için “güvenlikli bir havza” olmaması gerektiğini kaydetti. ECCHR, Alman savcılığını Kyburg’a karşı soruşturma yürütmeye çağırdı.