İngiltere İşçi Partisi'nden ‘demokratik sanayi’ programı

Birleşik Krallık İşçi Partisi (Labour), özel şirket hisselerinin bir kısmını işçilerine devretmesini öngören bir program hazırladı.

İngiltere’nin kuzey batısındaki Liverpool’da kongresini toplayan temel muhalefet partisi Labour, ekonomik programını açıkladı. Batılı medya bu programı “çok sol eğilimli” olarak değerlendirdi.

Labour’un mali meselelere ilişkin sorumlusu John McDonnell, “Gerçek demokratik sanayi geliyor” dedi. McDonnell, radikal solcu olarak değerlendirilen partinin lideri Jeremy Corbyn’den de daha radikal olarak ele alınıyor.

İşçi Partisi, iktidara geldiklerinde özel şirketlerden sermayelerini yüzde 10’a kadar varan oranda işçilerine vermesini istiyor. Bu öneri, en az 250 işçisi olan şirketlere uygulanacak. Bu da işçiler için yılda 570 euroya varan miktarlarda para verilmesi anlamına geliyor.

McDonnell, bu hissedarlığın işçilere diğer hissedarlarla aynı hakları vereceğini ve şirketin stratejisi üzerine söz hakkı tanıyacağını belirtti.

İşçi Partisi, Birleşik Krallık’ta durağanlaşan gelirlere bu şekilde yanıt vermeyi planlıyor. İşçi geliri bugün, 2008-2009 küresel mali kriz öncesindeki düzeyin hafif bir şekilde altında bulunuyor.

McDonnell, demiryolu, su, enerji ve posta hizmeti sektörlerinde de kamulaştırma yapılmasını istedi. Mali işler sorumlusu McDonnell, “Bazı gazeteler seçmenlerin kamulaştırmadan ürktüğünü söylüyorlar. Ama yanılıyorlar. Her ankette kamu malı popülaritesini korudu (...) İnsanlar özelleştirme ile dolandırılmaktan bıktı” dedi.

Patronlar örgütü CBI, İşçi Partisi’nin öngördüğü tedbirlere tepki göstererek, “işçi hissedarlığı üzerinde dikta kurmanın yatırımcıları valizlerini toplamaya teşvik edeceğini” savundu. CBI’nin genel müdürü Carolyn Fairbairn, “Eğer yatırım azalırsa, üretim ve ücretler de azalır” diye iddia etti.

Anketlerde Labour, Başbakan Theresa May’in muhafazakar partisi ile başbaşa görünüyor.