İngilizlerin yarıdan fazlası AB’de kalmak istiyor

İngiliz parlamentosundaki kritik Brexit oylaması öncesinde yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre İngilizlerin çoğunluğu ülkenin Avrupa Birliği’nde (AB) kamasını istiyor.

The Independent gazetesi tarafından BMG Research şirketine yaptırılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre İngiltere’nin AB’de kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 52. 

Araştırma şirketi, Brexit sürecini yöneten Theresa May hükümetinin AB ile tatmin edici bir anlaşmaya varamaması ve Birlikten ayrılma sürecinin ülke ekonomisine ciddi bir yük getirmesi nedeniyle kamuoyunun giderek AB’de kalma yönünde eğilim belirlemesine yol açtığını söyledi. 

BMG’nin 1500 kişi üzerinde yaptığı araştırmada katılımcıların yüzde 52’si AB’de kalma, yüzde 40’ı ise AB’den ayrılma yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların yüzde 8’i ise görüş bildirmedi. 

Geçmiş kamuoyu araştırmalarında AB’de kalma taraftarları yüzde 47-49 bandı arasında gelip gidiyordu. The Independent’ın araştırması ilk kez AB yanlılarının çoğunluğu oluşturduğunu gösterdi. 

Katılımcılar Başbakan May’in Brexit sürecinde nasıl bir performans gösterdiğini de değerlendirdi. Araştırma sonuçlarına göre İngilizlerin yüzde 44’ü May’in kötü bir performans gösterdiğini, yüzde 27’si ise daha iyisinin yapılamayacağını söyledi. 

May’in planının parlamentoda onaylanmaması halinde Başbakanın istifa etmesi gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 43.