İklim hedeflerini pratiğe geçirmeyen AB’ye dava

Küresel ısınmanın yol açtığı iklimsel değişikliklerin etkileri her geçen gün artarken, birçok Avrupa ve Afrika ülkesinden bireyler, iklim politikalarından dolayı AB’ye dava açtı.

Almanya, İtalya ve Portekiz’in yanı sıra Fiji ve Kenya gibi ülkelerden 10 aile, iklim politikalarının hayatlarını olumsuz etkilediği gerekçesiyle Avrupa Birliği’ne (AB) karşı dava açtıklarını duyurdular.

Germanwatch adlı çevreci hareketin desteklediği aileler, AB’nin doğrudan bireyler veya şirketlerce başvurma hakkı olan Genel Mahkeme’ye başvuruda bulundular.

AB’nin ‘zayıf iklim hedeflerinin’ kendilerinin temel haklarını yaraladığını vurgulayan aileler, küresel ısınmanın engellenmesi ve iklimin korunmasına ilişkin kesin hedefler istiyor. Aileler ayrıca AB’nin çıkaracağı düzenleme ve direktiflerle iklim hedeflerini pratiğe geçirmesini amaçlıyor.

HEDEFLER VAR ANCAK BAĞLAYICILIĞI TARTIŞMALI

AB her ne kadar küresel ısınmanın azaltılması için dünyanın diğer bölgelerine oranla özellikle sera gazı salınımları konusunda önemli hedefler koysa da, henüz üye ülkeleri bağlayıcı ve caydırıcı önlem ya da kanunlar söz konusu değil.

Son olarak geçtiğimiz yılın sonunda AB ülkeleri, 2015’teki Paris İklim Anlaşması yükümlülüklerini yerine getirmek için 2030 yılı iklim hedefleri üzerinde anlaşmıştı.  Paris İklim Anlaşması, sera gazı salımının çevre üzerindeki olumsuz etkilerini önlemeyi hedefliyor.

AB, sera gazı salımını, emisyon faaliyeti tasarısı dahilinde olmayan sektörlerde 2030’a kadar 2005 seviyesiyle karşılaştırıldığında yüzde 30 oranında azaltmayı ve her ülke için özel hedefler belirlemeyi uygun buluyor.

Taşımacılık, tarım, inşaat, atık gibi sektörleri içeren anlaşma, sera gazı emisyonunu 1990 seviyesi ile karşılaştırıldığında yüzde 40 oranında azaltmayı da hedefliyor.