Çöle çekilen DAİŞ çeteleri saldırılarını arttırdı

Suriye’nin Dêrazor bölgesinde Irak ile sınırı olan stratejik önemdeki Bukemal’da çatışmalar şiddetleniyor. DAİŞ çeteleri 8 Haziran’da büyük bir saldırı başlattı.

DAİŞ çeteleri, çekildiği çöllük alanlarda aylardır hazırlık yapıyor. 8 Haziran’da rejim güçlerine karşı geniş bir saldırının startı verildi. Çetelerin yoğunlaştığı alanlar Dêrazor ile Humus arası ile Suweyda bölgesinin doğu kısımlarına kadar uzanıyor.

Çeteler operasyonlarına ilişkin artık düzenli bir açıklamada da bulunmuyor. Bu sektördeki saldırılarını gizlilik içerisinde yürütüyor. Uzmanlar, Bukemal’a ilişkin propaganda mahiyetinde bile herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekiyor. 

Suriye rejim güçleri Bukemal’a kadar Fırat kıyısı boyunca nüfusun kalabalık olduğu alanları ele geçirse de, DAİŞ çeteleri çöllük alanlarda rejimin iletişim kanallarını tehdit etmeye devam ediyor.

Çeteler Bukemal karşısındaki Hajin’den itibaren Dêrazor, Mayadin ve Bukemal kentlerini birbirine bağlayan yollarda saldırılar düzenliyor.

Çeteler son olarak Dêrazor’daki rejim üslerini hedef aldı. Saldırı, Humus ile bu bölge arasındaki T2 istasyonu yakınında gerçekleşti. T2 istasyonu Bukemal’in 60 kilometre kadar batısına yer alıyor. Mart ayında da rejim güçleri, istasyonun kontrolünü kaybetmiş ve bir süre alamamıştı.

Mart ayı sonundan itibaren DAİŞ çeteleri rejimin Mayadin ve Bukemal kentleri arasındaki üslerine yönelik saldırılarını arttırdı. Bukemal ve Mayadin etrafındaki saldırılara paralel olarak Nisan sonunda Karyatayn’ın güney doğusunda da gece saldırıları yapılmaya başlandı.

Mevcut durumda Bukemal’da rejim güçleri ile çeteler arasındaki çatışmalar kentin batısında yoğunlaşıyor. Yine Fırat Nehri kenarında DAİŞ çetelerinin kontrolündeki bazı köylerde patlamalar duyuldu. Bu patlamaların Uluslararası Koalisyonun El Suse kasabasına yönelik hava saldırısından sonra meydana geldiği bildirildi.

Öte yandan Halep’in batı yakasında rejim ve muhalefet güçleri arasında çatışmalar yoğunlaşıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin Xan El-Esl ve Kefer Naha kasabalarını bombaladığını bildirdi. Bombalamanın maddi zarara yol açtığı belirtiliyor.