Çinli milyarderler hiç bu kadar zenginleşmedi

Bir yandan Covid-19 salgını ile küresel ekonomiler ağır etkilenirken diğer yandan Çinli milyarderler 2020 yılında hiç olmadığı kadar zenginleştiler.

Çin, geçen yıl koronavirüsten ilk etkilenen ülke oldu. Ancak resmi açıklamalara göre, salgın neredeyse bitirildi. Günlük olarak sadece bir kaç vaka açıklanıyor.

Hurun kabinesinin yıllık klasmanında salgına rağmen artan zenginliklere dikkat çekildi.

Kabine yıllık sıralamasında, "Salgının ilk iki ayı muazzam miktarda serveti yok ettiyse de (...) dijital teknolojinin yönlendirdiği yeni ekonomi Haziran ayından bu yana görülmemiş seviyelere ulaştı" diye belirtiyor.

Meituan yemek dağıtım şirketinin kurucusu Wang Xing, bu yıl servetini dörde katlayarak Çin'in on üçüncü serveti oldu.

E-ticaret devi JD.com'un patronu Richard Liu, 23.5 milyar dolar (19.9 milyar euro) olan servetini ikiye katlayarak ülkenin on altıncı servetine haline geldi.

Sağlık sektöründe de ciddi bir zenginleşme yaşandı. Aşı üreticisi Zhifei'nin kurucusu Jiang Rensheng, 19.9 milyar dolar olarak tahmin edilen servetini üçe katladı. Yirminci sırada yer aldı.

Sonuç olarak, Çin salgına rağmen bu yıl içerisinde son yılın toplamından daha fazla "zenginlik" ortaya çıkardı.

Alibaba platformuyla e-ticaretin öncüsü olan ikonik Jack Ma, 58,8 milyar dolar ile hala en büyük ulusal servete sahip.

Onu, özellikle popüler WeChat uygulamasını (57.4 milyar dolar) yayınlayan dijital dev Tencent'in patronu Pony Ma izliyor.

Üçüncü sırada, ürünleri Çin'de çok önemli olan şişelenmiş su devi Nongfu Spring'in gizli patronu Zhong Shanshan takip ediyor. Shanshan'ın serveti 53,7 milyar dolar.

Bu veriler Asya devinin ABD'den daha fazla milyarderi olduğunu gösteriyor. Hurun kabinesi, milyarderlerin sayısının geçen yıla göre 257 arttığını belirtiyor. Ağustos sonunda yapılan son sayımda Çin anakarasındaki (Hong Kong ve Mako hariç) milyarder sayısı 878 olarak kaydedilmişti.