Çin plastik çöpleri almayacak; ABD ve Avrupa çöple boğuşacak

Çin Halk Cumhuriyeti’nin plastik çöpleri kabul etmemesi nedeniyle Avrupa ve Amerika’nın büyük bir çöp yönetim sorununun ortaya çıkacağı bildiriliyor.

Çin’in bu yılın başında aldığı kararla, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa ülkelerinden plastik çöp atıklarının alımının azaltılacağı duyurulmuştu. Science Advances dergisindeki bir araştırmaya göre ise, Çin, 1992 yılından bu yana dünyadaki plastik çöplerin yüzde 45’ini alıyordu.

Çin’de yeniden dönüştürülen plastik çöplerin 25 yıllık süreçte 106 milyon tona ulaştığı tahmin ediliyor. Çin’in egemenliğinde olan Hong Kong’un da dahil edilmesiyle tüm dünyadaki plastik çöplerin yüzde 72’sinin alındığı belirtiliyor.

AVRUPA VE ABD’DE ÇÖP DAĞLARI OLUŞACAK

Ancak Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi, ülkenin zararlı gaz salınımlarına önemli etkisi olan çöp alımlarını durdurarak, ‘dünyanın çöplüğü’ olma imajından kurtulmak istiyor. Çin’in plastik çöp alımlarını azaltmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD ve Japonya’da 2030 yılına kadar 110 milyon ton plastik çöpün birikeceği hesaplanıyor.

Son yıllarda üretilen birçok ürünün düşük oranda plastik içermesi nedeniyle plastik çöplerin randımanının düşmüş olmasının da Çin’in kararında etkili olduğu savunuluyor.

AB tarafından geçtiğimiz ay alınan bir kararda, birlik ülkelerinde plastik bardak, tabak, pipet ve pet şişeler gibi tek kullanımlık ürünlerin yasaklanacağı duyurulmuştu.