Çin ile Hindistan arasında askeri çatışma: 3 ölü

Hindistan’ın kuzeyindeki tartışmalı sınır bölgesi Ladakh’ta Çin ordusu ile yaşanan şiddetli bir çatışmada en az 3 Hint askerinin öldüğü bildirildi. Bu bölgede Mayıs ayından beri iki Asya devi arasında gerilim yüksek.

İki ülkenin askeri birlikleri Mayıs ayı başından bu yana bir çok kez ortak sınır boyunca karşı karşıya geldi. Bu gerilim özellikle dağlık alan Ladakh’ta yaşanıyor. Taraflar kamuoyu önünde diplomatik yollarla barışçıl bir şekilde sorunu çözmek istediklerini ifade ediyorlar.

Hindistan ordusunun bir sözcüsü, geçen gece Galwan vadisinde yaşanan gerilim sırasında şiddetli çatışma yaşandığını ve iki taraftan da kayıpların olduğunu belirtti. Sözcüye göre biri subay 3 Hindistanlı asker öldü.

Çin yönetimi, yaşanan çatışmadan Hindistan’ı sorumlu tuttu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijia, Hindistanlı askerlerin 15 Haziran günü çift taraflı konsensüsü ağır bir şekilde ihlal ettiğini ve iki kez tartışmalı sınırı iki kez geçtiğini belirtti.

Lijia’ya göre Hindistanlı askerler daha sonra “illegal faaliyetlere” başladı ve “Çinli askerleri provoke etti, saldırıda bulundu. Çinli yetkililer yaşanan ölümler konusunda herhangi bir ifade kullanmadı.

Her iki ülkenin üst düzey askeri sorumlularının gerilimi düşürmek için alanda olduğu bildirildi.

İki ülkenin generalleri arasında on gün önce yaşanan müzakereler sonucunda Ladakh’daki tartışmalı bazı alanlarda askeri faaliyetlerin durdurulması için bir süreç başlatılması üzerine anlaşma sağlanmıştı.

Zhao Lijia, “Çin ve Hindistan, karşılıklı sorunları diyalog ve istişare ile çözmeye devam etme konusunda hemfikir” dedi. Lijia, “Bir kez daha Hindistan’ı kenti sınır birliklerini kontrol altına almaya çağırıyoruz. Sınırı geçmeyiniz, birlikleri provoke etmeyiniz” diye ekledi.

Mayıs ayı başında Hindistan’ın doğusundaki Sikkim bölgesinde iki ülkenin askerleri arasında yumruk, taş ve sopalarla çatışma yaşanmıştı. Bu kavgada bir çok asker yaralanmıştı.

Çinli birlikler ayrıca Hindistan’ın Ladakh’da kendi toprağı olarak değerlendirdiği alanlarda ilerlemiş, Hint yönetimi de bölgeye takviye güç göndermişti.

Hindistan ile Çin arasında, Ladak ve doğudaki Arunachal Pradeş bölgelerinde uzun bir geçmişe sahip toprak anlaşmazlığı var. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip iki Asya devi arasındaki son çatışma 1962 yılında Himalayalarda yaşanmış, Hindistan ordusu kısa sürede Çin ordusu tarafından yenilmişti.