2017’de dünyada 68.5 milyon kişi göçe maruz kaldı

Birleşmiş Milletler, 2017 yılında dünya genelinde göçe maruz kalanların sayısının art arda beşinci yıl da rekor düzeye ulaştığını bildirdi. BM’ye göre bir yılda 68.5 milyon kişi göçe maruz kaldı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki kriz, Güney Sudan Savaşı ve Myanmar’dan Bangladeş’de yüzbinlerce Rohingyanın kaçışı, 2017 yılındaki göç verilerini rekor seviyeye çıkardı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre 2017 yılında göçe maruz kalanların sayısı, 2016’dan 3.1 milyon kişi daha fazla oldu. Bu durum mülteci sayısının artması ile izah ediliyor. İç göçe maruz kalanların sayısının ise hafif bir şekilde azaldığı belirtildi. Toplamda dünya genelinde her 110 kişiden biri göç mağduru oldu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandai, “Ülkelerin ve toplulukların bir daha böyle durumlarla karşılaşmaması için, dünya genelinde zorla göçertmelere uygun cevabın yeni ve daha genel bir yaklaşım gerektirdiği kritik bir zamanda bulunuyoruz” dedi.

Komiserliğe göre çatışmalar ve baskılardan kurtulmak için ülkelerinden kaçan mülteciler 68.5 milyon kişiden 25.4 milyonunu temsil ediyor. 2016 yılına göre 2.6 milyon kişilik bir mülteci artışı var. UNHCR, ilk kez bir yıl içerisinde bu kadar güçlü bir mülteci artışı yaşandığına dikkat çekiyor.

Paralel olarak 2017 yılı sonu itibariyle iltica talebinde bulunup da halen beklemede olanların sayısı 300 bin kişi artarak 3.1 milyon kişiye ulaştı. Yaşadıkları ülkelerin içerisinde göçe maruz kalanların sayısı 40 milyon kişi olarak belirtildi. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında hafif bir düşüş olduğu belirtildi.

Suriye iç göçe maruz kalanların sayısının en fazla olduğu ülke olarak kalmaya devam ediyor. Bu ülkeyi Kolombiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Afganistan takip ediyor.