Guizhouichthyosaurus kendi boyunda canlılarla avlanabiliyordu

2010 yılında Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde bulunan bir deniz canlısının karnında bulunan fosiller, 240 milyon yıl önce yaşamış bu vahşi türün avlanma şekline dair ipuçları veriyor.

Ichthyosaur (Ihtiyozor) türü deniz canlılarından olan ve 2011’de adı ‘Guizhouichthyosaurus’ olarak tanımlanan ve gövdesi kısmen balıkları andıran canlının karnında bulunanın o dönemdeki bir başka vahşi tür olan bir deniz kertenkelesine ait olduğu anlaşıldı.

Geçtiğimiz gün ‘iScience’ adlı dergide yayınlanan araştırmayı ilginç kılan ise, Guizhouichthyosaurus türü deniz canlısının boyunun 5 metre, karnında fosilleri bulunan dev kertenkelenin ise 4 metreyi bulması. Bilim insanları, vahşi deniz canlısının karnında buldukları kemiklerin kafası ve kuyruk kısmının olmadığını belirtirken, Xinpusaurus xingyiensis adlı bu reptilin de aslında denizlerin korkulan yaratıklarından olduğuna işaret ediyor.

Araştırmada yer alan bilim insanları, Guizhouichthyosaurus’un bugüne kadar denizden beslendiği ancak kendi boyutlarına yakın diğer vahşi türlere saldırdığına dair ellerinde bugüne kadar kanıt olmadığına dikkat çekiyor.

Guizhouichthyosaurus türü deniz canlısının fosillerinin bulunduğu yerin hemen yakınlarında bulunan Xinpusaurus xingyiensis türü deniz kertenkelesine ait kemikler arasında kafatası veya kuyruk bulunamamıştı. Kendisi 5 metre boyunda olduğu anlaşılan Guizhouichthyosaurus’un Xinpusaurus xingyiensis türü kertenkeleyi omur hizasından yaralayarak öldürmeyi başardığı ve sonradan parçalayarak yediği tahmin ediliyor. Zira Guizhouichthyosaurus türünün dev çenesine rağmen küçük olan dişleriyle 4 metre büyüklüğündeki bir diğer canlıyı avlamasının kolay olmadığına dikkat çekiliyor.

Xinpusaurus xingyiensis türü kertenkeleler de günümüzden yüz milyonlarca yıl öncesinde denizlerde korkulan vahşi yaratıklar arasındaydı. Bu türün kimi köpek balıkları dahil insan boyunda canlıları avlayabildikleri biliniyordu.