Genetiği değiştirilmiş ilk bebekler dünyaya geldi!

Çinli bir araştırmacı, genetiği değiştirilmiş ilk bebeklerin doğumunu gerçekleştirdiğini açıkladı.

Haber AP ajansında yer aldı. Çok sayıda bilim insanı tepki göstererek, sorumsuz bir davranış olduğunu belirtti.

Çin’in güneyindeki Shenzhen kentinde üniversite profesörü He Jiankui, AİDS virüsüne karşı daha dayanıklı olmalarını sağlamak için ikiz bebeklerin genetiğini değiştirdiğini söyledi. Jiankui’ye göre bebekler bir kaç hafta önce doğdu. Bebeklerin babasının AİDS virüsü taşıdığı belirtildi.

ABD’deki Standfort’ta eğitim gören ve Shenzhen’de genom konusunda uzman bir laboratuvarı yöneten Çinli araştırmacı, “genetik makaslar” olarak da adlandırılan Crispr-Cas9 tekniğini kullandığını söyledi. Bu teknik, bir bilgisayar üzerinde imla yazım hatalarını düzeltmek gibi, genomda istenmeyen kısımların alınıp yerinin doldurulmasını sağlıyor.

Lulu ve Nana lakaplı bebekler, anne uterüsüne yerleştirilmeden önce genetiği değiştirilmiş bir embriyondan hareketle tüp bebek şeklinde (İn vitro fertilizasyon) doğdu. Jiankui, iki kız çocuğunu gelecekte HIV virüsü enfeksiyonundan korumak için genetik değişiklik yaptığını söyledi.

Tek taraflı olarak gerçekleşen bu ilk genetiği değiştirilmiş doğumlar bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı. Ancak bir çok bilim insanı açısından, bunun gerçekleştirilebilir olduğunu belirtiyor. 100’ü aşkın Çinli bilim insanı ise ortak bir açıklama ile bunun delilik olduğunu belirterek Çin’in küresel çaptaki itibarı ve biyomedikal araştırmaların geliştirilmesine ağır darbe vurduğunu ifade etti. Çin makamları da bilgilerin incelenmesi için soruşturma başlattı.