Fransa’da 14 bin yıllık tarihi olan sit alanı

Fransa’nın batısındaki bir tarihi sit alanında yapılan çalışmalar sonucunda, bir kısmı günümüzden 14 bin yıl öncesine ait olduğu anlaşılan yüz binlerce obje bulunduğu duyuruldu.

Nouvelle-Aquitaine bölgesine bağlı Angoulême şehrinde yapılan arkeolojik çalışmalarda şimdiye kadar 200 bini aşkın çakmak taşından obje bulundu. Çalışmalar esnasında 400 kadar ok ucunun da bulunduğu bildiriliyor.

Şimdiye kadar bölgedeki çalışmalar sayesinde yakın döneme ait fayans izleri bulabileceklerini sanan arkeologlar, çalışmaları sonucunda bölgede en az 4 bin yıl boyunca sürekli olarak bir yerleşimin olduğunu tespit ettiler.

Fransız Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü (INRAP) tarafından yapılan çalışmalarda, bulunan objelerin sayısının çokluğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca çakmak taşından objelerin bugüne kadar bilinmeyen tekniklerle yapıldıkları anlaşıldı.

Aynı tarihi sitteki çalışmalarda yer tabakaları da incelendi. Bunun sonucunda bölgenin çok önemli iklimsel değişiklikler geçirdiği sonucuna varıldı.

Avrupa’nın 14 bin ile 12 bin yıl önceki soğuk dönemden yavaş yavaş çıkmaya başladığı zamanlarda yaşandığı sanılan bu bölgede, insan fosillerinin bulunmamış olması da dikkat çekiyor.

Angouleme’deki sit alanı, 14 Ağustos 1944’te yapılan bombardımanlar esnasında yer altında kalan tabakaların yer üstüne çıkması sayesinde keşfedilmişti.