Ekvador’da yeni bir dinozor türü keşfedildi

Ekvador’da altı metre uzunluğunda ancak “küçük” olarak değerlendirilen otçul bir dinozor fosili bulundu. İlk incelemeler yeni bir tür olduğunu gösteriyor.

Ekvador’da bir üniversite, 6 Aralık Pazar günü yeni bir tür dinozor keşfettiklerini duyurdu.

Dinozora, keşfedildiği Yamana yerleşim birimi ile tanıtımının yapıldığı Loja kentinden türetilen Yamansaurus Lojaensis” adı verildi. Yamana, ülkenin güneyinde, Peru sınırına 50 kilometre mesafede yer alıyor.

Loja özel teknik üniversitesi sorumlularından Juan Pablo Sauarez, keşfin Arjantin ve Ekvadorlu bir ekip tarafından yapıldığını ve bunun Ekvador için ilk dinozor olduğunu belirtti.

Dinozorun iskeletini oluşturabilecek tüm parçalar bulunmasa da, araştırmacılar sağrı kemiği ve kuyruk omurları ile kol kemiği (humerus), önkol kemiği (Radius) ve baldırkemiği (tibia) buldu. Bu keşifler sayesinde dinozorun “kısa ve kalın kemikli, 6 metreye varan uzunlukta, iki veya uç metre boyunda ve koruyu bir zırha sahip olduğu” sonucuna varıldı.

Ortaya çıkarılan fosillerin Kretase Dönemi’nde, bundan 85 ila 65 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen dinozor türlerine ait olduğu sanılıyor. Bunlar, nesli tükenmeden önceki son dinozorlar olarak değerlendiriliyor.

Bilim insanları Yamansaurus Lojaensis’e ilişkin analizleri derinleştirerek, o dönem hayatta olan diğer muhtemel türler ile ilişkilerini belirlemeye çalışacak. Keşfin Ekvador’da yapılması ayrıca şaşırtıcı bir özelliğe sahi. Zira Ekvador toprağının karakteristik özeliklerinin, erozyondan dolayı dinozorlar için elverişli koşullar sunmadığı belirtiliyor.