Dünya 50 yıldır gizemli bir şekilde yavaşlıyor

Dünya gezegeni daha yavaş bir hızda dönmeye başladı, bu da günleri daha uzun hale getirdi ve bilim insanları nedenini anlamakta zorlanıyor.

Genel olarak, Dünya'nın gününü yaklaşık 86 bin 400 saniye uzunluğundan uzattığını gösteren süreçler vardır.

Milyonlarca yıldan beri Ay’ın neden olduğu sürtünme nedeniyle gezegenin dönüşü yavaşlıyor. Her 100 yılda bir günün uzunluğuna yaklaşık 2,3 milisaniye eklenir. Milyarlarca yıl önce, Dünya'da bir gün sadece 19 saat sürerdi.

Bununla birlikte 2016 yılında Proceedings of the Royal Society A'da yayınlanan bir araştırmaya göre, Dünya'nın sürekli yavaşlaması eşi benzeri görülmemiş ve son 50 yıldır devam ediyor ve genel olarak, Dünya’nın dönüşü son 2740 yılda yaklaşık 6 saat yavaşladı.

Araştırmacılar, "Dönme hızının tekdüzelikten saptığı, öyle ki ortalama güneş gününün (lod) uzunluğundaki değişimin yüzyılda ortalama +1.8 ms'lik bir oranda arttığı bulundu. Bu, yüzyılda +2,3 ms olan gelgit sürtünmesi temelinde tahmin edilen orandan önemli ölçüde daha düşük” diye yazdı.

Dünya 29 Haziran 2022'de en kısa gününe ulaştı, ancak genel eğilim günlerin uzadığı yönünde.

Birkaç teori var: Buz tabakalarını eriten hava sistemleri, daha düşük irtifalarda gezegen içe doğru küçüldüğü için uzun vadede bir etkiye sahip olabilir. Ancak, bunlar tutarlı bir oranda azalmaktadır, bu nedenle bu kadar ani bir değişime uymayabilir.

Bunun sadece zaman işleyişimiz üzerinde değil, aynı zamanda modern yaşamımızı yöneten GPS ve diğer teknolojiler gibi şeyler üzerinde de kritik etkileri vardır.

Gezegenin "Chandler yalpalaması" olarak bilinen dönme hızındaki dalgalanmaların -Dünya'nın coğrafi kutuplarının yerküre yüzeyindeki küçük, düzensiz hareketinin- bir etkiye neden olması mümkündür.

Sonuç olarak, Dünya'nın iç veya dış katmanları, okyanuslar, gelgitler ve hatta iklimdeki süreçler buna neden olabilir. Büyük depremler de bir günün uzunluğunu değiştirebilir, ancak miktar genellikle çok küçüktür.