Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

DSÖ tartışmalı ilacın deneylerine yeniden başlayacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerdeki bir araştırma nedeniyle durdurulan hidroksiklorokin adlı Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlardan klinik deneylerinin yeniden başlatılacağını duyurdu.

Sıtma tedavisinde kullanılan ‘klorokin’ (chloroquine) adlı ilacın türevlerinden olan hidroksiklorokin (hydroxychloroquine) adlı ilaç birçok ülkede yeni koronavirüs bulaşan kişilerin tedavisinde kullanılıyordu. Ancak henüz virüsün yol açtığı Covid-19’u kesin olarak iyileştirdiğine dair veri bulunmayan bu ilaç, Mayıs ayında The Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırma nedeniyle önemli oranda sorgulanır hale gelmişti. 22 Mayıs’ta yayınlanan araştırmada, klorokin veya hidroksiklorokinin tedavide kullanılmasının faydalı olmadığı ve hatta tehlikeli olabileceği savunulmuştu.

DSÖ DENEYLERİ YENİDEN BAŞLATACAK

Öte yandan The Lancet’te yayınlanan araştırmanın ardından 25 Mayıs’ta DSÖ tarafından alınan bir kararla bu ilaçlara ilişkin Nisan ayının sonunda başlatılan klinik deneyler durdurulmuştu. Bu karar araştırmanın sonuçlarının değerlendirilmesi için Haziran ortasına kadar geçici olarak alınmıştı.

DSÖ’den dün yapılan açıklamada ise, bu ilaçların deneylerinin yeniden başlatıldığı duyuruldu. DSÖ’nün kararında The Lancet dergisinin klorokin ve türevlerinin zararlı olabileceğinin savunulduğu araştırmacıların bazı eksiklikleri dikkat etmemesi nedeniyle araştırmayla ‘arasına mesafe koyulduğu’ yönündeki duyurusu ardından geldi. Dergi yönetimi, cevaplanmayan çok sayıda soru olduğu vurgulanmıştı.

DSÖ’nün açıklamasında ise, 22 Mayıs’ta yayınlanan araştırmanın makalesinde iddia edildiğinin aksine klorokin kullanılan tedavilerde daha fazla ölüm yaşanmadığının altı çizildi.

The Lancet dergisinin sahiplenmediği araştırmada Aralık 2019 ile Nisan 2020 arasında birçok ülkedeki 671 hastanede klorokin tedavisi gören veya başka tedaviler uygulanan 96 bin Covid-19 hastasına ait verilerin karşılaştırılmıştı.