Büyük köpeklerin yaşam süresini uzatacak ilaç yolda!

İnsanların sadık dostları olarak nitelendirilen büyük köpeklerin yaşam sürelerini uzatacak bir ilaç geliştiriliyor.

Kaliforniyalı bir start-up olan "Loyal for Dogs," ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayı için gereken üç aşamalı sürecin ilk onayını aldığını duyurarak köpek sahiplerini heyecanlandırdı.

Şirketin geliştirdiği ömür uzatıcı ilaç, LOY-001 adını taşıyor ve şu anda 7 yaşından büyük ve 18 kilogramdan ağır olan köpekleri hedef alıyor.

Veterinerler tarafından üç ila altı ayda bir enjeksiyon şeklinde uygulanacak olan bu ilaç, büyük köpeklerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor.

Büyük köpeklerin yaşam süreleri genellikle küçük ırklara göre daha kısa olma eğiliminde. Örneğin, Bernese Dağ Köpekleri ve Büyük Danuaların ortalama yaşam süresi sekiz yılın altında kalırken, Chihuahuaların yaşam süresi yirmi yıla kadar çıkabiliyor.

Bilim dünyasında, yüksek IGF-1 seviyelerinin (bir büyüme hormonu) büyük köpeklerde hızlı büyümeye ve yaşlanmanın hızlanmasına neden olduğu varsayımı ortaya atılmıştı. LOY-001, bu hormonu düşürerek köpeklerin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

İlk çalışmalar, 130 köpek üzerinde yapıldı ve LOY-001'in büyük hayvanlarda IGF-1 seviyelerini düşürdüğünü, aynı zamanda önemli bir yan etki yaratmadığını gösterdi.

2024 veya 2025'te başlamayı planladığı daha geniş kapsamlı bir çalışma, en az yedi yaşında yaklaşık bin büyük köpeği içerecek.

Her bir köpeğe ilaç adayı veya plasebo verilecek. Bu çalışma, ilacın yaşam süresi üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlıyor.

Yaşlanma karşıtı ilaçlar konusunda henüz ruhsatlı bir ürün bulunmamasına rağmen bu alanda yapılan çalışmalar, bilim dünyasında heyecan yaratıyor ve uzmanlar, bu alandaki devrimin yakın olabileceğine inanıyor.