Bulutları delen ve iletişimi kolaylaştıran lazer

Cenevreli bilim insanları uydu yoluyla lazer iletişiminin nasıl kolaylaştırılacağını buldu. Bilim insanları, şimdiye kadar aşılmaz görülen bulutları delen bir lazer geliştirdiler.

Cenevre Üniversitesi fizikçileri bulutlardan oluşan bariyerleri aşmak için bir çözüm buldu. 1500 drece ile ısıtan lazer, bilim insanlarının yeni keşfi oldu.

Sözkonusu lazer bir şok dalgası sayesinde, havada asılı kalarak bulutları oluşturan su damlacıklarını dağıtıyor. Bir kaç santimetrelik delik açılarak bu engel aşılıyor.

Bunun için gerekli olan şey, aşırı sıcak ışını bulut üzerine tutmak ve eş zamanlı olarak iletilecek bilgileri içeren lazeri göndermek olacak. Bu teknoloji şimdilik sadece küçük yapay bulutlar üzerinde denendi

Hedefin, bir kilometreye varan bulutlar üzerinde tecrübelerde bulunmak olduğu belirtiliyor. Yeni keşif sayesinde uydu ile iletişim artık sadece hava koşullarına bağlı olmayacak. 2025 yılından itibaren sözkonusu teknolojinin işler hale gelmesi bekleniyor.

Bugünkü koşullarda radyofrekans günlük olarak dolaşım halinde olan bilgi talebini karşılamıyor. Dalga uzunluğu iletilen verilerin kalitesini sınırlıyor. Ayrıca bu dalgalar kolayca başkaları tarafından yakalanabiliyor, bu da güvenlik için bir sorun olarak görülüyor.

Uydu yoluyla lazer iletişimi, kanallar bağlı olmadan radyofrekanstan 10 bin kat daha fazla bilgi taşımayı sağlıyor. Bu yolla, sadece bir kişiye yönelik olarak da bilgi gönderilebilir, bu şekilde iletişim yüksek derecede güvenli hale getiriliyor.