Şili’de 72 milyon yıllık memeli hayvan fosili

Şili’de yapılan araştırmalar sonucunda günümüzden en az 72 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir memeli hayvan türünün bulunduğu duyuruldu.

Şili Antarktik Enstitüsü (INACH)’a göre, ülkenin güneyindeki Cerro Guido’da bulunan fosiller, bugüne kadar hiç bilinmeyen bir memeli hayvan türüne ait.

Enstitünün yaptığı açıklamaya göre, bölgede bulunan bir çenenin günümüzden en az 72 ila 74 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir hayvana ait olduğu hesaplandı. ‘Orretherium tzen’ adı verilen söz konusu hayvanın çenesinde birbirine ardık biçimde 5 dişi mevcuttu.

Bu memelinin aynı zamanda Şili’nin bugüne kadar çok sayıda dinozor fosili bulunan Patagonya bölgesinde olması da dikkat çekiyor.

Araştırmada yer alan paleontologlardan Agustin Martinelli, buldukları fosilin oldukça iyi korunduğuna vurgu yaptı. Martinelli, bu sayede hem komşu ülke Arjantin’de bulunan hem de kıtaların süper kıtalardan kopuşundaki dönemde yaşamış olan diğer canlılara ait fosillerle karşılaştırmanın daha kolay olacağını belirtti.

Bir diğer paleontolog Alexander Vargas ise, günümüzden 65 milyon yıl önce yok oldukları tahmin edilen dinozorlar döneminde memelilerin nasıl bir evrim geçirdiğine dair çok az şey bilindiğini hatırlattı. Vargas, bu sayede çok daha fazla bilgiye ulaşmanın mümkün olacağının altını çizdi.