Çin uzay istasyonuna ilk mürettebatını göndermeye hazır

Çin'in yörüngedeki yeni uzay istasyonunda yaşayacak ilk mürettebat üyelerini gönderecek roket, gelecek hafta planlanan patlama öncesinde fırlatma rampasına taşındı.

Üç astronot, uzay istasyonunda üç ay geçirmeyi planlıyor ve bu da önceki Çin görevlerinin uzunluğunu çok aşıyor. Uzay yürüyüşleri, inşaat ve bakım çalışmaları yapacak ve bilim deneyleri gerçekleştirecekler.

Tianhe veya Heavenly Harmony istasyonunun ana bölümü 29 Nisan'da yörüngeye fırlatıldı. Geçen ay gönderilen kargo uzay araçları mürettebatlı göreve hazırlanmak için istasyona yakıt, yiyecek ve ekipman taşıdı.

Çin geçen ay Mars'a Zhurong adlı bir keşif aracı taşıyan Tianwen-1 adlı bir sonda indirmişti. Ayrıca, 1970'lerden bu yana herhangi bir ülkenin uzay programı tarafından ilk kez ay örneklerini geri getirdi ve Ayın daha az keşfedilen uzak tarafına bir sonda ve gezgin indirdi.

Pekin, büyük ölçüde ABD'nin Çin programının gizliliği ve askeri bağlantıları konusundaki endişeleri nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na katılmıyor. Buna rağmen, yabancı bilim misyonlarının ve muhtemelen yabancı astronotların gelecekte Çin istasyonunu ziyaret etmesi bekleniyor.