Tuzak’ın sağlık durum her geçen gün ağırlaşıyor

Almanya’nın Duisburg kentinde, Öcalan’a yönelik tecridin kırılması amacıyla 65 gündür açlık grevinde olan Kürdistanlı Mustafa Tuzak’ın sağlık durumu her geçen gün ağırlaşıyor. Tuzak’ı kontrol eden Dr. Polat, “Durumu kritik aşamada” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan mutlak tecridin kırılması talebi ile DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişine 65 gün önce dahil olan Kürdistanlı Mustafa Tuzak’ın sağlık durumu her geçen gün ağırlaşıyor.

Tuzak’ı kontrol eden Dr. Abdullah Polat, “Açlık grevinin 65. günde olan Mustafa Tuzak’ın durumu kritik aşamada” dedi.

Polat, Tuzak’ın sağlık durumuna ilişkin şunları söyledi:

“Tuzak’ın açlık grevi sürecinin ciddi aşamayı aştığı ve buna bağlı olarak da hayati belirtiler baş gösterdi. İshal ve eden direncinin zayıflığı en belirgin şikayetlerdir. Yine nörolojik sorunlar da yaşamaya başladı. Kol ve bacaklarda hissizlik, güçsüzlük ve uyuşma yaşanıyor. Görmesi de gittikçe azılıyor, gözlerindeki şikayetleri de gün geçtikçe artıyor. Açlık grevi ile bağlantılı olarak sağ gözünün korneasında beyaz lekeler oluşmuş durumdadır. Görme ve işitmede azalma, kulak çınlaması, ışığa karşı hassasiyet sorunları da gittikçe çoğalıyor.”

Açlık grevinin amacının tıbbi olması bile sonuç itibariyle tıbbi olduğunu da söyleyen Dr. Polat, insanın bedensel, ruhsal ve beyinle ilgili uzun vadede yarattığı olası tahribatların tıbbı ilgilendirdiğini de sözlerine ekledi.

Tuzak’ın yoğun bir şekilde şikayet ettiği ishalden kaynaklı aşırı kilo kaybı yaşadığını da dile getiren Dr. Polat, “Şimdiye kadar 15 kilonun üzerinde kaybetmiştir. İshal vücut direncini önemli ölçüde kırmış ve bu da ileride çok büyük sorun teşkil eder. Çünkü uzamış ishal, bağırsağı ilgilendiren durumlar dışında sistematik bir hastalığın da habercisi olabilir. Tiroit bezinin aşırı çalıştığı hipertiroidizm, bazı tiroit kanserleri ya da bağırsağın sinirlerinin de hasarlanmasına yol açabiliyor. Kronik ya da uzamış ishal selim (iyi huylu) durumların yanı sıra kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara da işaret edebiliyor” diye konuştu.

Dr. Polat, Tuzak’ın sağ ayağının topuğundan başlayan uyuşmanın vücudun sol tarafının boyun kısmında sıkça hissedilmesine bağlı olarak nörolojik belirtiler mevcut olduğunu da söyledi.

“Bu belirtiler insanlar üzerinde kalıcı etkisi olabiliyor. Bu tür nörolojik sorunlar sonradan da en zar tedavi edilebilen rahatsızlıkların başında geliyor” diyen Dr. Polat, açlık grevindekilerin sağlık sorunlarıyla ilgili bağımsız bir sağlık heyetinin oluşmasında da büyük bir fayda olduğunu belirtti.

Almanya’da bulunan sağlık kuruluşlarına açlık grevcilerinin durumları hakkında bilgilendirmeye acil ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Dr. Polat, “Sadece ev doktorlarının rutin kontrolleri ile bunu karşılayamıyoruz. Ayrıca kamuoyu oluşturulamıyor. Acilen bir ekip kurulması ve gerekli birimlere sağlık açısından aydınlatılmasında yarar vardır” dedi.

Dr. Polat, Mustafa Tuzak’ın 2 Mart’ta Köln’de yapılan eylemde polis tarafından gözaltına alınırken darp edilmesi ardından da sağlık sorunlarının gittikçe arttığını vurguladı.