Ticino ve Delémont’ta Newroz'u çağın direnişine adandı

İsviçre'nin Lugano Kantonu'nda düzenlenen Newroz kutlaması Efrin'de Türk devletinin işgaline karşı direnen 'Çağın Direnişi'ne adandı. Delémont’ta da Newroz kutlandı.

İsviçre'nin Ticino Kantonu'nda Newroz kutlaması yapıldı. Lugano kentinde düzenlenen Newroz kutlamasına katılanlar Efrin direnişini selamladı. Kutlamaya katılan HDK-Avrupa Eş sözcüsü Demir Çelik yaptığı konuşmada hak adalet, özgürlük için Demirci Kawa'nın Newroz ateşini tutuşturduğunu dikkat çekti.

Çelik, Kürt halkının 100 yıl önce doğru önderlik olmadığı için dört parçaya bölündüğüne dikkat çekerek "100 yıl sonra Ortadoğu'da yeni bir savaş başladı. Bu savaşı ABD ve AB ülkeleri seyrediyor ve Rusya'nın izniyle de Türkiye bu kirli savaşı yürütüyor. Bugün Efrin'de hastaneler, barajlar sivillere ait ne varsa bombalanıyor. Dünya seyrediyor" dedi. 57 gündür Efrin'de bir direnişin sürdüğüne dikkat çeken Çelik tüm Kürtlere seslenerek, "O Kürdistan senin ülken, onun işgal girişimine karşı ayağa kalkman gerekir. Bu ülkemize olan insanlık borcumuzdur. YGP ve YPJ tarafından sürdürülen bu mücadele özgür yaşam mücadelesidir. Özgür Kürdistan'dır. Efrin'de bir destan yazılıyor. Çağın direnişi ruhumuzu aydınlatıyor. Efrin'e, Efrin direnişçilerine binlerce selam" dedi.

MLKP tarafından gönderilen mesajda Efrin direnişi selamlanarak, "Bu direniş ve özgürlük umudunu yeşertmek ve yükseltmek görevimizdir. Efrin geçilmez, Rojava devrimi yenilmez. Biji berxwedan Efrinê" denildi.

Konuşmanın ardından Kawa Urmiye, Şenay, Akın, Ercan-Adar ve Sercan Kobanê ile Yunus sahne aldı.

DELEMONT

İsviçre’nin Jura kantonuna bağlı Delémont kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Newroz’u kutladı.

Sabah erken saatlerde Delémont merkez tren istasyonu önünde kurulan Newroz stantında Efrin’de Türk devletinin yapmış olduğu katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı.

Yağan yoğun yağmura rağmen Newroz ateşi yakıldı. Yapılan konuşmalarda Efrin direnişi selamlanırken Kürdistanlılar ve dostlarının Efrin için her gün alanlarda olacakları vurgulandı.

Newroz kutlaması Kürdistanlı sanatçıların müzik dinletisi ve çekilen halaylarla akşam saatlerine kadar devem etti.