Temelli’den Strasbourg’da halk toplantısı

Fransa’nın Strasbourg kentinde çeşitli temaslarda bulunacak olan HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Kürdistanlılarla da bir araya geldi.

Strasbourg’daki Avrupa kurumlarında bir dizi temasta bulunmak üzere kente gelen HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir halk toplantısına da katılarak bir konuşma yaptı.

HDP’nin Güney Kürdistan’daki temaslarına dikkat çeken Temelli, görüştükleri çeşitli siyasi partilerin de savaşın bitmesi için demokratik çözüm sürecinin başlatılmasının zaruri olduğunu dile getirdiklerini sözlerine ekledi.

Savaşın sona ermesi için Kürt partilerinin acilen bir araya gelerek Ulusal Kongre’yi gerçekleştirmelerini gerektiğini söyleyen Temelli, bunu Güney Kürdistan’daki partiler ile görüştüklerini fakat Ulusal Birlik için gereken koşullar ile karşılaşmadıklarının altını çizdi.

Mevcut savaşın temel nedeninin Kürt sorunu olduğuna dikkat çeken HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Kürt sorununun Türkiye’de demokrasi sorunu olduğunu dile getirdi.

Kürt halkının faşist iktidar döneminde büyük bir mücadele verdiğini de söyleyen Temelli, “Kürt halkı mücadele ediyor diye, diğer kesimler mücadele etmez veya mücadeleyi bırakırsa, faşizm tüm şiddetini her kesime yansıtacaktır. Kadınlar, emekçiler, farklı inançlara mensup olanlar, demokrasiden yana olanlar faşizmin şiddetinden nasibini alacaktır” diye konuştu.

AP’DE BİR DİZİ TEMAS

Temelli ve beraberindeki heyet, bugün Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) siyasi gruplar ile Kürt Dostluk Grubu ile bir araya gelecek. Heyet, aynı zamanda AP’de bulunan farklı siyasi grupların katılımı ile bir basın toplantısı da düzenleyecek. Yapılacak görüşmelerde, siyasal gelişmeler, bölgesel sorunlar, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve kayyum atamaları gibi güncel konular ele alınacak.

Temelli ve beraberindeki heyet 18 Eylül günü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nde görülecek olan HDP’nin eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmasını da takip edecek.