Stuttgart’ta Kürdistanlıların yargılandığı dava görüldü

Almanya'nın Stuttgart kentinde Kürdistanlı yurtseverlerin yargılandığı dava görüldü.

Almanya’nın Stuttgart kentinde skandal denebilecek uygulamaların dayatıldığı Kürt siyasetçiler Veysel S., Agit K., Evrim A., Özkan T. ve tutuksuz yargılanan Cihan A. hakkında davanın 8’inci duruşması 25 ve 26 Temmuz günü saat 09.00’dan itibaren yeniden Stammheim Cezaevi salonunda görüldü. Duruşmada Perşembe günü şahit olarak LKA’dan (Kriminal Daire) bir başkomiser ve Cuma günü Federal Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Udo Weiss dinlendi.

21 gün aradan sonra tekrardan görülmeye başlanan davada Mahkeme Başkanı sanıkların avukatlarının hazır olması durumunda oturumu açacağını belirtti ve gelmeyen avukatlar olursa duruşmayı yapamayacaklarını hatırlattı.

Stuttgart polisinin başkomiseri mahkemede tanık olarak dinlendi. 4 tutuklu ve 1 tutuksuz Kürt siyasetçinin yargılandığı duruşmada ilk kez bir polis başkomiseri dinlendi. Avukatlar, LKA başkomiserinin dinlenilmesine ilişkin şu hususlara itiraz ederek “Lütfen dosyada geçen konular dışında varsa belirtilsin. Yoksa tekrar ve zaman kaybıdır” şeklinde mahkeme heyetine olası bir tekrar olmaması için dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

LKA Başkomiseri, “Davayla ilgili araştırma esnasında olay yeri inceleme de bir şey çıkmadı. (İtirafçı) Rıdvan Ö., ifadesinde “Beni kaçırdılar ve tehdit ettiler” şeklindeki ifadesi çerçevesinde bu araştırma yapıldı” dedi.
LKA Başkomiseri ardından devamla şöyle konuştu: “Rıdvan Ö.’nün kaçırıldığı esnada bir araba kullanılmış. Fakat biz bu arabaya ulaştık ve herhangi bir bilgiye, bulguya ulaşamadık.” Ayrıca Rıdvan Ö.’nün 18 Haziran 2019 tarihinde kriminal polise giderek, “Bana verdiğiniz 800 Euro, ben artık koruma programı altında olmak istemiyorum. İsterseniz beni Yunanistan’a ya da Kürdistan’a gönderin. Oralarda başka isimlerle sizin adınıza çalışayım” dediğini belirtti.

Mahkemede itirafçı Rıdvan Ö.’nin evindeki eşyalar ekrana verildi. Bu duruma itiraz eden Agit K.’nin avukatı Fatma Sayın, “Bunlarla tam olarak neyi anlatmak istiyorsunuz bu yapılanların anlaşılır bir tarafı yok. Bir taraftan bize mahkemenin ilerlemesi gerekir diyorsunuz, diğer taraftan da bu gibi anlaşılmayan resimler ile mahkemeyi oyalıyorsunuz” dedi.

Daha öncede ifade veren Federal Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Udo Weiss’in dinlenilmesine 26 Temmuz Cuma günü yapılan oturumda devam edildi. Federal Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Udo Weiss’in avukatların birçok sorusuna cevap vermek istemedi. Bu nedenle avukatlar, Dr. Weiss’e para cezası verilmesini talep etti. Ancak mahkeme tarafından bu itirazlar reddedildi. Duruşma 1 Ağustos Perşembe günü 10.30’a ertelendi.

Diğer taraftan da Kürt yurtsever Şemsettin B.’nin duruşması 25 Temmuz da Stuttgart Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Şemsettin B. ve avukatı hazır bulundu.
Bu duruşmada Şemsettin B.’nin yapmış olduğu telefon görüşmeleri ve günlük yaşamındaki konuşmalar dinlenildi.

Duruşma 30 Temmuz Salı günü saat 9.30’a ertelendi.

Hafta içi görülen diğer duruşmalardan biri de Salih K.’ye aitti. 22 ve 24 Temmuz’daki duruşma Stuttgart Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Salih K. ve avukatı Anna Bushl hazır bulundu. 22 Temmuz’da yapılan duruşmada avukat Anna Bushl itirafçı Rıdvan Ö.’ye sorular sordu. Duruşma 5 Ağustos’ta devam edecek.