'Strasbourg’daki Maraş katliamı protestosuna güçlü katılalım'

KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, Maraş katliamının 40’ıncı yıldönümünde, “Maraş’tan Roboski’ye unutma, unutturma” sloganı ile Strasbourg’da düzenlenecek yürüyüşe güçlü katılım çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan KCDK-E Eş Başkanlık Divanı açıklamasında şunları belirtti: “Maraş’ta 24 Aralık 1978’de Kürt Alevilere yönelik devlet eliyle gerçekleşen katliamda resmi rakamlara göre 120 kişi katledildi. 1000’in üzerinde insan yaralandı. Yine Kürt Alevilere ait 552 ev ve 290 iş yeri yakıldı. Katliamdan sonra ise Maraş merkezde yaşayan Alevi Kürtlerin % 80’i şehri terk etmek zorunda kaldı.

Maraş’tan önce gerçekleşen, Koçgiri, Dersim, Çorum, Malatya ve daha sonra Sivas ve Gazi katliamlarında olduğu gibi devletin Türk-İslamcı faşist politikaları sonucu yapılmıştır. Devlet eli ile planlanan ve uygulanan bu katliamlar alevi toplumu üzerinde büyük yaralar açmıştır.

Maraş katliamının bilinen katilleri yargılanmadığı gibi, tıpkı madımakta olduğu gibi, adeta ödüllendirilircesine Alevileri katleden katiller devlet eliyle meclise taşınmıştır. Türk devletinin 90 yıllık tekçi ırkçı ve statükocu politikaları Türkiye ve Kürdistan’da Osmanlıdan aldığı gelenekle, Türk İslam olmayan başta Kürtler ve Alevi toplumu olmak üzere bütün inanç ve kimliklere yönelik katliamcı ve soykırımcı politikalarını bugün AKP-MHP faşizmi ile sürdürmektedir.

Maraş’taki katliamın ardından coğrafyanın demografik yapısını bozmaya dönük kültürel soykırım politikaları devreye sokulmuştur. Maraş şehir merkezi ve Kürt Alevi ilçeler ve köyler göç ettirilmiştir. Bu soykırım politikası 78’den buyana Maraş üzerinde hala devam etmektedir. 90 yıllarda Kürdistan’daki savaşla birlikte metropollere göç ettirilenlerde dahil yoğunluklu olarak Avrupa’ya göç etmişlerdir.

Devletin Kürdistan’daki katliamları Kürt Kızılbaş coğrafyasında asimilasyon ve demografik yapıyı bozmaya dönük planları 78’den sonra, Sur ve Cizre’deki öz yönetim direnişleri ile eş zamanlı Maraş Terolarda DAİŞ kampı ile devreye konulmuştur. AKP-MHP faşizmi iktidarları boyunca Aleviler üzerinden yürüttükleri soykırımcı politikaları 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha da vahşi bir politikaya dönüşmüştür.

Bir süre önce Malatya’da Kürt Alevilerin evlerinin işaretlenmesi adeta Maraş’ın provası idi. AKP/MHP faşizmi seküler yaşam üzerinden Alevilere dönük politikalarını sistematik bir hale getirerek Alevi toplumu üzerinde korku psikolojisini ve Aleviliği İslamlaştırma çabaları ile inancı bitirmeye çalışıyor.

Her yıl Roboski’den Maraş’a katliamları unutma, unutturma şiarı ile Avrupa’da yapılan anma ve protesto yürüyüş ve mitinglerine bu yıl Strasbourg’daki merkezi eylemle daha da güçlendirerek Roboski ve Maraş’ın hesabını sormalıyız.

KCDK-E olarak Maraş Girişimi’nin Maraş katliamının 40. yıldönümünde 16 Aralık’ta Strasbourg’da yapacağı merkezi yürüyüş ve mitinge Avrupa’da yaşayan halkımızı ve dostlarımızı katılmaya çağırıyoruz.”