Serxwebûn gazetesinin haziran sayısı çıktı

Serxwebûn gazetesinin 486. sayısı “Zap’a sefer olur ama zafer olmaz. Savaş gerillanın inisiyatifinde” manşetiyle çıktı.

Serxwebûn gazetesinin 486. sayısında Dersim'de 30 Haziran 1996'da Türk ordusuna karşı fedai eylem gerçekleştiren PKK gerillası Zeynep Kınacı’nın (Zîlan) 26’ncı şehadet yıl dönümü dolayısıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 5 Temmuz 1996’daki değerlendirmeleri “Zîlan, büyük bir dava sahibinin manifestosudur” başlığı altında paylaşıldı.

Gazetede Abdullah Öcalan, Zîlan’ın eylemi için şu sözleri aktarılıyor: “Zîlan arkadaşın eylemi öyle sanıldığı gibi ‘intihar eylemi’ değil. Tamamen dönemsel, tarihi, planlı, oldukça örgütlü, çok cesur ve fedakarca, soğukkanlı yapılmış bir eylemdir. Çok ileri boyutlu bir saldırı eylemi olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Zîlan yoldaşın eylemi; Parti içinde net olmak, lafazanlıkla, demagojiyle yürünmeyeceğini bilmek demektir. Her türlü ideolojik, siyasal, örgütsel esaslarımızla bağdaşmayan tutum ve davranışlara fırsat vermeyen müthiş bir direniş kişiliği ile yaşamaktır.”

Serxwebûn gazetesi bu ayki sayısında birçok konuyu daha sayfalarına taşıdı. Gazetede Kürdistan, Ortadoğu ve Dünya’dan gelişmelerin değerlendirildiği siyasal sürece ilişkin Hêlîn Ümit ve Duran Kalkan’ın yazıları yer alıyor.

Hêlîn Ümit “2022 yılı, devrimci halk savaşı stratejisinin zafer yılı olacaktır” başlığı altında kapitalist modernite güçlerinin durumuna ilişkin oldukça geniş bir yazı kaleme aldı. Ümit, özellikle Türkiye’deki tüm gelişmeleri belirleyen temel faktörün Kürdistan’daki savaş olduğu tespitini yapıyor.

Duran Kalkan ise “Küresel kapitalist sistemin yaşadığı çıkmaz ve özgür Kürdistan çözümü” başlıklı yazısında küresel güçlerin yaklaşımlarını, yaşadığı bunalım ve kriz halini Ukrayna Savaşı’nın sonuçlarına göre değerlendiriyor.

Kalkan, “Süper Gladyo” ve “kontrgerilla örgütü” olarak NATO’nun amaç ve hedeflerini ele aldığı yazısında NATO’nun kapitalist moderniteyi koruma gücü olduğu tespitinde bulunuyor.
Kürt soykırım savaşı karşısında NATO’nun durumunu değerlendiren Kalkan, KDP-TC ittifakı için “Bir ABD-TC, NATO-TC ittifakıdır” diyor.

Rojava’ya yönelik saldırılar, Irak ve Güney (Başûr) Kürdistan’daki gelişmelerin yer aldığı yazıda, “KDP’nin aileci zihniyeti, Türk devletinin Başûrê Kurdistan’da yürüttüğü işgal saldırıları için AKP-MHP faşizmi Kürt halkının iradesi, Önder Apo ve gerillanın direnişi karşısında kaybetti ve Zap’ta başarısız kalan AKP-MHP faşizmi, saldırılarını farklı alanlara yapmaya çalışıyor” diye belirtiliyor.
Serxwebûn gazetesinin Haziran sayısında, “kuruluşundan bu yana ihanet bataklığından kurtulamayan ve ihanetin tarihini yazan KDP ve ilkel milliyetçiliğin kronolojisi” bir yazı da yer alıyor.

Yazının II. bölümünde daha çok Güney Kürdistan yönetiminin kendi aralarındaki savaş, Kerkük başta olmak üzere statüsü netleştirilmeyen tartışmalı bölgeler, Kerkük referandumu, DAİŞ saldırısı ile KDP’nin PKK”ye yönelik saldırıları ele alınıyor.

Yeni sayıda ayrıca Firaz Garzan’ın “Bir işgal ve soykırım yöntemi olarak demografik yapının değiştirilmesi” başlıklı yazısında, son iki yüzyılda Kürdistan’daki iskan, tehcir, katliam ve asimilasyon politikaları aktarılıyor. Yazıda, Rojava’ya yönelik işgal saldırıları için “Erdoğan’ın Arap Kemeri planı” tespiti yapılıyor.

Serxwebûn gazetesinin yazarlarından Xebat Andok ise “Erdoğan’ın özel Gladyo sisteminin sonuna doğru” başlığı altında  Erdoğan’ın özel ordusu SADAT, Osmanlı Ocakları, Özel Harekat Ocakları gibi çete oluşumlarını değerlendirdi.

Andok, Kürt Özgürlük Hareketine karşı savaşan ordunun bizzat bir Gladyo örgütlenmesi olduğuna dikkat çekiyor.
Medya Haber TV’ye konuşan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, PKK Merkez Komitesi Üyesi Hêlîn Ümit ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu’nun Ankara Çubuk Barajı’nda tohumlanan “50 yıllık Önderlikle özgürlük yürüyüşüne” ilişkin değerlendirmeleri de gazetede yayınlandı.
Haziran sayısında Nedim Seven’in “NATO’nun genişleme arzusu ve yarattığı krizler” başlıklı yazısında, “Faşist Türk rejimi Kürt soykırım saldırılarını, küresel güçlerin onayı ile gerçekleştirmektedir” vurgusu yapılıyor.
Serxwebûn gazetesi, bu sayısında ayrıca iki şehit ve anı yazısına yer veriyor.
Serhad’ın büyük komutanlarından Ahmet Kesip’in (Cemşîd) şehadetinin 34’üncü yıl dönümünde ‘Lehengekî Berdêla Artêşekê; Ahmet Kesip-Cemşîd’ başlıklı bir yazı yer aldı.
Serxwebûn gazetesi arka kapağında ise Gabar’da şehit düşen “Hakikat savaşının genç arayışçısı Azad Botan’ın mücadelesi ve yaşamı anlatılıyor.