Roma’da “Öcalan’a özgürlük” konulu basın toplantısı

İtalya’nın başkenti Roma’da bir basın toplantısı düzenleyen “Öcalan’a özgürlük komitesi”, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti.

17 Ekim’de bir konferans düzenleyerek kuruluşunu ilan eden “Öcalan’a özgürlük komitesi”, bugün düzenlediği bir basın açıklaması ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep etti.

İtalya genelinde çok sayıda aydın, sanatçı, yazar, sendikacı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından oluşan “Zamanı geldi, Öcalan’a özgürlük” Komitesi bir basın toplantısı düzenledi.

Komite kuruluşundan sonra, birçok sivil toplum örgütü ile görüşmeler gerçekleştirerek, Abdullah Öcalan’a özgürlük temelinde bir çalışma yürüttü. Aralarında siyasetçi, siyasi parti temsilcisi, sendika konfederasyonu, insan hakları kurumları, aydınlar, sanatçılar ve hukukçulardan 550 kişiden imza topladı.

Roma’da bugün düzenlenen basın açıklaması ile de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istendi.

Basın toplantısında Roma VIII belediye başkanı Amedeo Ciaccheri, “Öcalan’a özgürlük Komitesi” Sözcüsü Giovanni Russo Spena, İtalya Kürt Enformasyon Bürosu temsilcisi Yılmaz Orkan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı Arturo Salerni ve Luigi Saraceni, Demokratik Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Cesare Antetomaso, Sınır Tanımayanlar Derneği Başkanı Av. Simonetta Crisci, Avrupa Parlamentosu eski Başkan Yardımcısı Luisa Morgantini, Left Dergisi Direktörü Simona Maggiorelli, eski milletvekili ve Il Manfisto gazetesi yazarı Luciana Catelliana katılarak konuşma yaptı.

‘ÖCALAN ROMA VATANDAŞIDIR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında İtalya’ya siyasi iltica talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, ilticasının kabul edildiği belirtildi. “Sayın Öcalan mevcut Roma vatandaşıdır” denilen açıklamada Abdullah Öcalan’ın 70 yaşının üstünde olduğuna, yıllardır İmralı cezaevinde tecritte tutulduğuna dikkat çekildi.

İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) tecridi mahkum ettiği de dile gelen açıklamada İtalyan devleti ve hükümetlerinin resmi kurumlar ile görüşmeler yapacaklarını söyledikleri hatırlatıldı.

İtalya Dışişleri Bakanı, Senato Başkanı, Parlamento Başkanı, Dışişler Komisyonu, Parlamento İnsan Hakları Komitesi resmi görüşmeler beklendiği de dile gelen açıklamada, “Mevcut durumda yapılan tecrit işkence boyutuna vardı ve bu kabul edilemez. Demokratik Hukukçular Birliği Başkan Yardımcısı Öcalan’ın özgürlüğünde ısrar etmeli” denildi.