Paris’te iki katliam yeri arasında insan zinciri

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık 2022’de gerçekleşen katliam yerinden 9 Ocak 2013’te gerçekleşen ilk katliam yerine kadar insan zinciri oluşturuldu. Anmaya çok sayıda Fransız temsilci de katıldı.

23 Aralık'ta silahlı saldırıda katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ın katledildiği Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nden 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin), Leyla Şaylemez (Ronahi) katledildiği Kürdistan Enformasyon Merkezine kadar insan zinciri oluşturuldu.

10 yıl önce de Türk devletinin üç Kürt kadın devrimciyi katlettiğine dikkat çekilen anmada, iki katliam arasındaki bağa işaret edildi.

Anmada 9 Ocak 2013’teki katliam emrinin Erdoğan tarafından verildiğine vurgu yapan ve eğer Fransa suç ortağı değil ise katliamı aydınlatmasını isteyen bir pankart taşındı.

10. PARİS BELEDİYESİ BAŞKANI: YASINIZI VE ÖFKENİZİ PAYLAŞIYORUZ

Her iki katliamın gerçekleştiği 10’uncu Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard da anmaya katıldı.

Yürüyüşün başlangıç noktası olan Kürt Kültür Merkezi önünde bir konuşma yapan Cordebard, “Bir kez daha söylemek istiyorum; yasınızı paylaşıyoruz. Öfkenizi de paylaşıyoruz. Burada, Kürt kadınlarının yanında, Kürt kadınlarının dünyadaki mücadelesini biliyoruz. Dünya genelinde demokrasinin korunması için Kürtlerin ne kadar ittifakımız olduğunu biliyoruz. Kürtlere borçlu olduğumuzu biliyorum. Burada, Fransa’da, Paris’te ve Avrupa’da huzurumuzda da bir paylarının olduğunu biliyoruz. (Kürtlerle) Çok temel değerler ve eşitlik bir dünya vizyonu, ama aynı zamanda demokrasi vizyonunu da paylaşıyoruz.

MELİKE YAŞAR: HEVAL EVÎN’İN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Anmada bir konuşma yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Dış İlişkiler Sözcüsü Melike Yaşar “Bildiğiniz gibi dün üç değerli yoldaşımızı kutsal topraklara uğurladık” diyerek, 23 Aralık günü katledilen üç Kürt aktivist için 3 Ocak’ta yapılan cenaze törenini hatırlattı.

Yaşar,  “Bugün gerçekleştireceğimiz yürüyüşü, bilindiği gibi üç Fransa Paris’te Heval Evîn büyük bir istek ve iddiayla gerçekleştirmek istiyordu. 1. Paris Katliamının 10. yıl dönümü için, Sara, Rojbin ve Ronahi’nin öcünü almak için bir yürüyüş düzenlemek istiyordu. Ve bu eylem üzerinde çok duruyordu. Sadece Kürt kadınlarıyla değil; aynı zamanda farklı feminist Fransız örgüt, inisiyatif ve çevrelerle böylesi bir eylemi gerçekleştirmek istiyordu. Bu nedenle Heval Evîn’in hayalini gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Yaşar, “Daha önce de söyledik yine de söylüyoruz o düzenlenen katliam, burada üç arkadaşımıza yönelik gerçekleştirilen saldırı ırkçılığa dayalı bir katliam veya saldırı değildi. Biliyoruz ki politik bir katliamdı. Heval Evîn, Jin Jiyan Azadî sloganının yaşam bulması için mücadele ettiği için katledildi” diye ekledi.

SYLVIE JAN: SIFIR NOKTASINA GERİ DÖNMEYECEĞİZ

10 yıl önce üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği La Fayette sokağında bir konuşma yapan France-Kurdistan Dostluk Derneği Başkanı Sylvie Jan, “Bir umut ışığı katmak istiyorum. Karanlıkta olduğumuzu düşündüğümüz bu anlarda, on yıl sonra nelerin değiştiğine işaret etmek istiyorum. Kürt halkı ile dayanışma içerisinde olan bizler açısından ölü noktada olduğumuz doğru değildir. Sıfır noktasına geri dönmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

TJK-E temsilcilerinden Sara Marcha “Evin Goyî’nin ruhu bugün bizlerle. Bu aktivistleri bir kez daha anıyoruz” dedi.

10 yıl önce katledilen Sakine Cansız’ın tüm baskı biçimlerine karşı mücadele etme sözü verdiğini kaydeden Sara Marcha, bu nedenle Cansız’ın maruz kaldığı işkenceler ve saldırıları hatırlattı. Marcha, konuşmasında Sakine Cansız’ın mücadele yaşamını anlattı.