Paris Katliamı Fransa kentlerinde protesto edildi

Rennes, Lorient ve Montpellier’de bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, 10 yıl önce gerçekleşen katliam karşısında Fransa’nın örtbas eden tutumunun bu katliama yol açtığını belirterek, Öfkemiz ve isyanımızla bu katliamın hesabını soracağız” dedi.

Fransa’nın Paris kentinde Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik saldırı, Fransa’nın Rennes, Lorient ve Montpellier kentlerinde Kurdistan ve dostları tarafından protesto edildi.

RENNES

Rennes Place du Colombier’de bir araya gelen kitle toplanan Kurdistanlılar, alanda bildiri okudu ve çevreye bildiri dağıttı. Alanda yarım saatlik bir mitingden sonra şehir merkezine doğru yürüyüşe geçildi.
Yürüyüşe UCL, AKB (Kürt Broton Dostluk Derneği), PCF (Fransız Komünist Parti), EELV (Avrupa Ekolojisi-Yeşiller), Lutte Ouvriére, Warsav, Revolution Permoanente, Assosoation-Argentine, Gruope Feministe-Fougeres gibi kurum ve dernekler de katıldı. Yürüyüş ve mitingde katliamda şehit düşenlerin fotoğrafları taşındı.

Her bir kurum Paris Katliamı’nı kınayan ve Kürt halkının mücadelesine, adalet arayışına yönelik destek ve dayanışma mesajlarını ileten bildiriler okudu.
Kürt kurumları adına yapılan açıklamada ise şu vurgular yer aldı: "TC faşizminin Fransa’da organize ettiği 2. Paris Katliamı ile Kürt halkının ve Kürt kadınlarının evrenselleşen mücadelesini durdurmak, yok etmek istedi ama bu Kürt kadınları, Kürt halkı, Kürt gençleri için bu ancak mücadeleyi ve direnişi büyütmek için bir gerekçe olacaktır. Kurdistan halkı olarak özgürlük direnişimizin yok edilmesine, durdurulmasına asla izin vermeyeceğiz. 10 yıl önce yine Fransa Devleti'nin göz yummasıyla dahil olduğu Paris Katliamı, Kürt halkının adalet ısrarı ve arayışına rağmen kapatılması, bu saldırının ve katliamın yolunu açmıştır. Fransa devletinin bu saldırı karşısında yaptığı açıklamaları kabul etmiyoruz. Bu saldırı Türk devletinin eliyle bir Fransız tetikçiyle gerçekleşen bilinçli, planlı, sistematik bir saldırıdır. Kürt halkı olarak her zamankinden daha öfkeliyiz. Öfkemiz ve isyanımızla bu katliamın hesabını soracağız, asla boyun eğmeyeceğiz."
Republique meydanına kadar süren eylem, "Şehîd namirin", "Berxwedan jiyan e", "Jin, Jiyan, Azadî", "Katil Erdoğan", "Bijî Berxwedana Kürdistan" sloganları ardından sona erdi.

LORIENT

Fransa'nın Lorient kentinde Paris Katliamı'nı protesto etmek amacıyla, aralarında birçok sol örgüt ve sivil toplum örgütünün yanı sıra Lorient, Vannes ve çevre kentlerde yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının katılımıyla akşam saatlerinde Aristide Birand meydanında eylem gerçekleştirildi. Fransa'nın başkenti Paris'te 23 Aralık'ta katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), sürgündeki Müzisyen Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl ile yine aynı yerde 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez’in (Ronahî) resimlerini taşıyan Kurdistanlılar ve dostları, Lorient kentinin işlek caddelerine doğru yürüyüşe geçti. Eylemciler Fransızca, Kürtçe "Şehîd namirin", Bijî Serok Apo" ve Jin Jiyan Azadî” sloganları atarak Fransızca bildiriler dağıttı

Tekrar Aristide Birand meydanına gelen protestocular, Paris Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Protestoya katılan Gazeteci Güler Yıldız da burada konuşma yaptı. Yıldız, bugün bir gazeteci olarak değil bir Kürt kadını olarak bu eyleme katıldığını, Paris katliamları açığa çıkarılmayana kadar Kürt dostlarıyla birlikte karanlığı aydınlığa dönüştürene kadar alanlarda olacaklarını söyledi.

Farklı yapılan konuşmalarda ise Fransız yetkililerine, “Paris Katliamı’ndan sonra, saldırıyı bireysel bir ırkçı şiddet eylemi olarak sınıflandıran Fransız yetkililerinin açıklamaları, katliamın üzerini kapatmaya yöneliktir. Soruyoruz; ırkçı bir saldırının hedefi neden sadece Kürtler olsun?
Saldırgan, tam saldırı anında bir toplantı olduğunu nasıl biliyordu? Onu kim taşıdı? Katliamı gerçekleştiren kişi Türk ajanları tarafından cezaevindeyken örgütlendirilmiş olamaz mı?” soruları yöneltilerek, 2013 ve 2023 Paris Katliamlarının asıl failleri adalet önüne çıkartılmayana kadar alanlarda olacakları vurgulandı.
Protesto eylemine katılan sol örgüt ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de Kürt halkıyla dayanışma mesajları verdi.

Protesto eylemi sloganlar ve katledilen müzisyen Mîr Perwer'ın stranlarıyla son buldu.

MONTPELLIER

Paris Katliamı’nı kınamak amacıyla eylemlerine devam eden Montpellier’deki Kurdistanlılar, bugün de Comedy meydanındaydı.

Eyleme Kurdistanlıların yanı sıra Fransa Yeni Anti-Kapitalist Partisi ve Fransa Kürtlerle Dayanışma Kolektifi yetkilileri de katıldı.

Meydanda bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kitle, ellerinde Paris’te katledilen üç şehidin fotoğrafları ve PKK flamaları ile Montpellier Valilik binasına, burada “Katil Erdoğan” sloganları eşliğinde kısa oturma eylemi yaptıktan sonra tekrar Comedy meydanına döndü.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Şerzat K. bir açıklama yaptı. Bugün dört kişilik bir heyetle birlikte Montpellier Vali Yardımcısı ile görüştükleri bilgisini veren Şerzat K., “Kendilerine Kürtlerin kendilerini koruyacak düzeyde olduğunu belirttik ve katliamın arkasındaki güçlerin açıklanmasını istedik” dedi.

Şerzat K'nın ardından Fransa Kürtler ile Dayanışma Kolektifi Sozcüsü Serge Ressiguier kitleye hitap etti. “Fransa Devleti adalet ve özgürlüğü değil teroristleri ve faşist Erdoğan rejimini savunuyor ve koruyor” diyen Ressiguier, katliamın arkasındaki güçlerin derhal kamuoyuna açıklanmasını istedi”.