NAV-DEM’den Köln ve Düsseldorf’ta ‘yasak’ davası!

Geçtiğimiz Şubat ayında Almanya’nın Köln ve Düsseldorf kentlerinde NAV-DEM’in organize ettiği iki gösterinin keyfi şekilde yasaklanması yargıya taşındı. Savunma avukatları yasal bir kurum olan NAV-DEM’in susturulmak istendiğine dikkat çektiler.

Onlarca dernek, meclis ve kurumu bünyesinde bulunduran Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) bu ülkede yaşayan Kürdistanlıların en örgütlü kuruluşu. Ancak yasal bir kurum olmasına rağmen NAV-DEM, son dönemlerde devlet birimleri ve polisin keyfi tutumuyla karşı karşıya kalmıştı.

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelgelerde “NAV-DEM, PKK’nin bir parçası ve PKK tarafından yönetiliyor” iddiasında bulunurken geçtiğimiz Şubat ayında Köln ve Düsseldorf’ta NAV-DEM’in düzenlemek istediği iki ayrı etkinlik yasaklanmıştı.

Erdoğan iktidarının başbakanı Binali Yıldırım’ın Almanya ziyareti öncesine denk gelen bu keyif tutumun gerekçesi olarak da Düsseldorf ve Köln emniyet birimleri “NAV-DEM PKK’nin bir parçası eylem ve etkinlik hakkı yok” görüşünü öne sürmüşlerdi.

‘YASAKLAR TOPLANMA VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI’

NAV-DEM ise bu yasaklar üzerine her iki kentin idari mahkemelerine başvurdu. Davalarda polisin bu yasaklarından vazgeçmesini istenirken, Köln İdari Mahkemesi’nde NAV-DEM’i avukat Dr. Peer Stolle Düsseldorf İdari Mahkeme’de ise Avukat Lukas Theune savunacak.

Dr. Stolle bir kuruluşun yasaklı bir örgütün parçası olmakla suçlamanın onun varlığını tehdit ettiği anlamına geldiğine belirterek şunları söyledi: “Bu iddialarla NAV-DEM susturulmak isteniyor. Toplanma ve ifade özgürlüğü içeren temel hakları geri alabilmek ilk hedefimiz olacaktır.”

NAV-DEM’in diğer avukatı Theune eylem hakkının Almanya’da çok değerli olduğunu belirterek, anayasadaki hakların pazarlık konusu edilemeyeceğini belirtti. Konuya ilişkin açıklama yapan NAV-DEM Eşbaşkanı Ayten Kaplan ise Alman polis birimlerinin iddialarını gerçek dışı ve kabul edilemez bulunarak, yasaların kendilerine verdikleri hakları sonuna kadar savunacaklarını belirtti.