Milano’da Rojava Devrimi ve Öcalan’ın düşünceleri tartışıldı

İtalya’nın Milano kentinde demokratik özerklik ve Rojava örneği konulu bir panel yapıldı.

Paneli Kürdistan Enformasyon Bürosu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarının İtalyanca çevrilerini basan Punto Rosso, Yerel yönetimler Topluluğu Derneği, Font idi Pace, Afgan Kadınlarıyla Dayanışma Derneği ve Kürt Kadınlarıyla Dayanışma Derneği organize etti.

HDP eski milletvekili Nursel Aydoğan’ın da katıldığı panelin açılış konuşmasını Punto Rosso temsilcisi Roberto Mapelli yaptı. Rojava Devrimi’nin mimarı Öcalan’ın tutulduğu tecrit koşullarına dikkat çeken Mapelli, “Demokratik Konfederalizm kuramcısı felsefeci-sosyolog sayın Öcalan’ı İmralı adasında ağır tecrit altında tutuyorlar. Bu tecridin asıl sebebi Öcalan’ın fikir babası olduğu Demokratik Konfederalizmdir. Çünkü sayın Öcalan diğer kuramcılar gibi sadece işin teorisiyle uğraşmadı, aynı zamanda pratikte özellikle Rojava devrimini yaratarak bu kuramı hayata geçirdi. Bundan dolayı Kapitalist egemen güçler Öcalan’dan ve onun fikirlerinden korktukları için bugün bu ağırlaştırılmış tecridi uyguluyorlar” dedi.

Mappeli’den sonra söz alan Nursel Aydoğan, Rojava projesinin ilk uygulandığı alanın Bakurê Kurdistan olduğunu belirterek şunları vurguladı: “Sayın Öcalan geliştirdiği paradigma ilk olarak Bakurê Kurdistan’da halk örgütlendirilerek hayata geçti. Burada özellikle Kürt kadın ve gençlerinin özverili direnişi karşısında Erdoğan rejiminin baskı, şiddet ve katliam politikalarıyla Sayın Öcalan’ın paradigmasını boşa çıkartmaya çalıştılar. Fakat Kürt halkı bu baskılara karşı bugün bile pirim vermeyerek Erdoğan Leyla Güven öncülüğünde açlık grevleriyle, yine her gün binlerce insan alanlarda sesini yükseltmeye çalışıyor.”

31 Mart seçimlerinin önemine dikkat çeken Aydoğan, seçimlerin Avrupa kamuoyunca yakından takip edilmesini de istedi.

Konuşmaların ardından İtalyan Devlet Kanal’ının Rojava konulu belgesel filmi gösterildi. Film gösterimi ardından panel tartışmalarla sona erdi.