İsveç'te binler 1 Mayıs'ta buluştu: Kapitalizm terördür, PKK değil!

İsveç’in Kürtler üzerinden yürüttüğü pazarlıkları ve yükselen enflasyonu protesto eden binler, "Kapitalizm terördür, PKK değil", "Erdoğan'ı yeneceğiz, savunmamız PKK" ve "Bütün Malmö PKK ile beraber" sloganlarıyla Kürt halkına destek verdi.

İsveç'in başkenti Stockholm ve Malmö şehrinde binler 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolaysıyla yürüyüş yaptı.

MALMÖ

Malmö'de aralarında Antifascistik Aktion, Autonom Organisering, Amalthea,
Mangla, Syndikalisterna, SUF Malmö, Södra Klubben, Rojava Kommittierna ve Malmö Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin de olduğu 10'u aşkın sosyalist ve anarşist örgüt, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde bir araya geldi.

1 Mayıs eyleminde İsveç ve Türkiye devletleri arasında Kürtler üzerinden yürütülen pazarlıklara ve yükselen enflasyona işaret edildi. Özellikle ülkede yarın yürürlüğe girmesi beklenen ve kamuoyunda "Erdoğan Kanunları" olarak bilinen baskıcı yasalar sert bir dille kınandı ve Kürtlerle güçlü bir şekilde dayanışma içinde olunacağı mesajı verildi.

Yürüyüşte "Kapitalizm terördür, PKK değil", "Erdoğan'ı yeneceğiz, savunmamız PKK" ve "Bütün Malmö PKK ile beraber" sloganları atıldı.

Bütün grupların eyleme PKK bayrakları ve sembolleri ile gelip, PKK lehine sloganlar attığı eylemde İsveç'in Türkiye ile girdiği kirli pazarlıklar sert bir şekilde kınandı.

STOCKHOLM

Her yıl olduğu gibi bu yıl da başkent Stockholm'da İsveç Sol Parti öncülüğünde 1 Mayıs dolayısıyla binlerce kişi yürüdü. 

Onlarca kurum ve örgütten oluşan binler, bir araya geldikleri Medborgarplatsen'da saat 13.00'te coşkuyla Kungsträdgården parkına doğru yürüyüşe başladı.  

Kurdistanlılar da İran'da tutsak Zeyneb Celaliyan'ın resimlerini ve KJAR flamalarını taşıdı. Burada  İsveç Sol Parti adına bir konuşma yapıldı. İsveç devletinin NATO'ya girmek için Türkiye'ye yaklaşma politikaları sert bir şekilde kınandı. İsveç başbakanı ve yetkililere seslenilen konuşmada, Kürtlerin katledilmesinde kullanılan  silahları Türk devletine satmama çağrısı yapıldı.