Lefkoşa'da Paris Katliamı protestosu

Kıbrıs kentlerinden Lefkoşa’ya akan Kurdistanlılar, yaptıkları yürüyüş ardından hazırladıkları siyah çelengi Fransa Konsolosluğu’nun kapısına bıraktı; “Tetikçisi, azmettirenler ve katliamı örtbas etmeye çalışan Fransa devletinden hesap soracağız" dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 23 Aralık günü Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen katliamı protesto etmek için, Kıbrıs'ta yaşayan Kurdistanlılar ile dostları Lefkoşa'da bulunan Fransa Konsolosluğu’na yürüdü.


Kurdistanlılar, Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin çağrısıyla sabahın erken saatlerinde Larnaca, Limasol, Paphos ve Poli'den Nicosia'ya doğru yola çıkarak eylem alanı olan Kıbrıs İçişleri Bakanlığı önüne akın etti.

Buradan Fransa Konsolosluğu’na yürüyen eylemciler, 9 Ocak 2013 yılında Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in ve 2'nci Paris Katliamı’nda şehit düşen Evîn Goyî (Emine Kara), Kürt sanatçı Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl'ın resimlerinin yer aldığı büyük bir pankart Kürt özgürlük hareketlerini temsil eden flama, bayrak ve posterler taşıdı.

Kurdistanlılar yürüyüş boyunca "Katil TC, işbirlikçi Fransa", "PKK, İntikam", "Bijî berxwedana gerîla", "Bijî Serok Apo", "Jin jiyan azadî", "İşgalci TC", "Bimre xiyanet", "Kurdistan faşizme mezar olacak" sloganlarını Kürtçe, Türkçe ve Rumca atarak öfkelerini dile getirdiler.

Fransa Konsolosluğu önünde mitinge dönüşen eylemde, Paris katliamında şehit düşenler şahsında saygı duruşunda bulunuldu. Ardından hazırlanan siyah çelenk konsolosluk kapısına bırakıldı.

Fransa hükümetinin Paris Katliamı’nı gerçekleştiren failin gözaltı kararının kaldırılması yönünde alınan karara tepki gösteren kitle, Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin okunan bildirisi ile “Katliamın hesabını soracağız” tepkisinde bulundu.

Ardından Kürt siyasetçi Lezgin Serhat bir konuşma yaptı. Serhat, şunlara işaret etti: "Paris Katliamı’nı sıradan bir olay, adlı bir vaka gibi ele almak istiyorlar. Yapılan katliamı basit bireysel bir 'ırkçı' saldırı olarak nitelendiren Fransa'nın İçişleri Bakanı, aslında daha ilk günden niyetini belli etti. Fakat biz Kürt halkı olarak tetikçisinden tutalım, bunu yaptıran faşist AKP-MHP zihniyetinden ve bu katliamı örtbas etmeye çalışarak ortaklığını ilan eden Fransa devletinden hesap soracağız. Tüm dünya Kürt halkının son iki gündür göstermiş olduğu onurlu duruşuyla neler yapabileceğini görmüş oldu. Bu bizim henüz başlangıçtır. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını sorana dek sokaklarda, alanlarda olacağız. Umarım Fransa hükümeti ve devleti bir an önce yaptıkları yanlıştan vazgeçer.”