Kürt sanatçılardan Fransa Kültür Bakanlığı önünde eylem

Fransa’nın başkenti Paris’te üç Kürt aktivistin katledilmesi ardından gerçeklerin ortaya çıkarılması ve adalet talebiyle Kürt sanatçılar tarafından Kültür Bakanlığı önünde bir eylem düzenlendi.

Çarşamba günü Adalet Bakanlığı yakınında yapılan eylemin ardından bu kez Kürt sanatçılar Kültür Bakanlığı önünde bir araya geldi.

Enstrümanları ile eyleme gelen sanatçılar TEV-ÇAND imzalı Kürtçe ve Fransızca “Özgür ezki, ülkesine aşık Mir Perwer” yazılı pankart açtı.

Bakanlık önüne gül bırakılarak sonlandırılan eylem sırasında sanatçılar adına bir açıklama yapıldı.

Açıklamayı sanatçı Deza Amed okudu. Özellikle Paris’te katledilen sanatçı Mir Perwer şahsında Türkiye’de Kürt sanatçıların maruz kaldığı faşist baskılara dikkat çeken Deza Amed, “Şarkılarımızı söylediğimiz için katlediliyoruz, cezaevlerine konuluyoruz” dedi.

Bu nedenle birçok sanatçının Avrupa’ya sığınarak iltica talebinde bulunduğunu ifade eden Deza Amed, “Mir Perwer de bunlardan biri ama faşist terör Avrupa’da gelip kendisini vurdu” diye ekledi.

Sanatçılar, katliamın tüm yönleri ile aydınlatılmasını isterken, Fransızları ve tüm dünya halklarını da Kürtlerle dayanışmaya çağırdı.

Sanatçılar ayrıca bakanlığı Kürt sanatçılar ve Kürt halkının güvenliğini sağlamaya çağırdı.

Başkent Paris’te 23 Aralık günü Enghien sokağındaki Kürt Kültür Merkezi ve iki Kürt işyerine düzenlenen silahlı saldırıda üç Kürt aktivist şehit düştü, üçü de yaralandı. Suikastte Kürt Kadın Hareketi’nin öncülerinden Evîn Botan (Emine Kara), Kürt sanatçı Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl isimli yurtsever katledildi.

Saldırgan William Mallet, “ırkçı saikle cinayet ve cinayete teşebbüs” suçlamaları ile tutuklandı.

Kürtler ve çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü ise bu saldırının “adli değil siyasi bir cinayet” olduğunu belirterek, anti-terör savcılığının soruşturmayı yürütmesini istiyor.