GÖRÜNTÜLÜ

Kürt gençlerinin idam edilmesi BM önünde protesto edildi

İran devletinin dört Kürt gencini idam etmesi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talebiyle her çarşamba sürdürülen oturma eyleminde protesto edildi.

"Dem dema azadiyê ye" hamlesi kapsamında 25 Ocak 2021'den bu yana her çarşamba BM Ofisi'nin bulunduğu Nations meydanında Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep eden Kürdistanlılar oturma eylemi düzenliyor.

Bu hafta düzenlenen eylem pazartesi günü İran rejim güçleri tarafından idam edilen Kürt gençleri Mohsen Mazlûm, Mohammed Faramarzî, Wafa Azarbar ve Pzhman Fatehî şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik sürdürülen mutlak işkencesine ilişkin bilgi veren eylem komitesi adına İbrahim Yüksel "Önderliğimiz üzerindeki insanlık dışı tecridin boyutları gün be gün artarken Kürt halkına ve Kürdistan'a yönelik saldırılarda aynı oranda artarak devam etmektedir" dedi.

Tecridin kırılarak, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanması için cezaevlerinde tutsakların sürdürdüğü açlık grevlerini selamlayan Yüksel, 15 Şubat 1998 uluslararası komplo sürecine de değindi.

Yüksel o dönem komplonun başında bulunan güçlerin, bugün dört parça Kurdistan'da Kürt halkına yönelik saldırılara karşı suskunluğunu eleştirdi.

10 Ekim 2023'te küresel çapta Kürt dostlarının öncülük ettiği "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt soruna çözüm" hamlesinin başarıya ulaşması için Kürt halkı ve dostları olarak alanlarda olacaklarını ifade eden Yüksel 10 - 15 Şubat tarihleri arası enternasyonalistlerin Basel'den Strasbourg'a yapacakları uzun yürüyüşe ve 17 Şubat'ta Almanya'nın Köln kentinde yapılacak olan merkezi eyleme katılım çağrısında bulundu.

Yüksel’in konuşması sonrası Kürdistanlılar sloganlarla oturma eylemine devam etti.