Kıbrıs'tan, İngiltere'ye Efrîn saldırıları protesto ediliyor

İşgalci Türk devletinin soykırım saldırılarına tepki gösteren Kürdistanlılar bugün de Avrupa'nın birçok merkezinde alanlara çıktı.

Türk devletinin Efrîn işgaline yönelik tepkiler devam ediyor. Bugün İngiltere'nin kuzeyi Hull bölgesinde Kürtler ve dostları Efrîn saldırılarını protesto etmek amacıyla merkez tren garı önünde bir araya geldi. Türk devletinin katliamlarına karşı uluslararası güçlerin sessizliğine tepki gösteren Kürdistanlılar, Efrîn saldırıları sona erene kadar alanlarda olacaklarını belirtti.

LONDRA

İngiltere'nin Başkenti Londra'da da Kürtler ve dostları Rus elçiliği önünde protesto eylemi yaptı. Rusya'nın hava sahasını açarak Türk devletinin işgal ve katliamlarına destek sunduğunu belirten Kürdistanlılar, yaşanan katliamlardan Rusya'nın da sorumlu olduğunu vurguladı. Yolu trafiğe kapatan kitle, Efrîn katliamlarına ilişkin bildiriler dağıttı. Eylemciler yarın saat 12.00'da tekrar parlamento önünde protesto gösterisi yapacaklarını belirterek eylemlerini sonlandırdı.

LEFKOŞA

Kıbrıs’ta yaşayan Kürdistanlılar dün yaptıkları eylemin ardından bugün de Güney Kıbrıs Parlamentosu önünde çadır eylemi başlattı. Lefkoşa da parlamentonun önünde açılan çadırı Parlamento Başkanı Dimitris Sulluris ziyaret etti. Çadırda Sulluris'i karşılayan Efrîn komitesi Efrîn'de sivillerin katledildiğini ve halkın katliamla karşı karşıya olduğunu aktardı. Yine alınan ateşkes kararına rağmen Birleşmiş Milletler'in (BM) kararına sahip çıkılması gerektiği dile getirildi. Eylemde kısa bir konuşma yapan Sulluris, Kürt halkının verdiği mücadelede haklı olduğunu ve Kıbrıs Parlamentosunun yapılan saldırıları kınayan bir açıklama yapması gerektiğini belirtti.

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg şehrinde Kürt halkı Efrîn için Rusya konsolosluğu önde eylem yaptı. Konsolosluk önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı, Türk devletinin katliamlarına hava sahasını açarak ortak olan Rusya'ya tepki gösterdi.

BERLİN

Türk devletinin Efrîn işgaline koridor açan Rusya Büyükelçiliği önünde protesto mitingi yapıldı. "Efrîn'i savunmak yaşamı savunmaktır" pankartının açıldığı mitingde; YPG, YPJ ve PYD bayrakları taşındı. Miting sırasında Berlin polisi günlerdir taşınan çocuk ve kadın katliamını gösteren resimleri yasakladı. İki saat süren mitingde, "Bijî berxwedana Efrînê", "Bijî YPG, YPJ", "Terörist Putin, katil Erdoğan" sloganları atıldı. Berlin DKTM eş başkanı Yeko Ardıl eylemde yaptığı konuşmada, sadece Erdoğan, Putin değil, Alman devletinin de çocuk katliamından rolü olduğunu belirtti. Yaşanan dayanışmanın Alman hükümetini rahatsız ettiğini ifade eden Ardıl; provokasyonlara karşı dikkatli olunmasını söyledi. KNK üyesi Dr. Gundi Dilberz ve Berlin Kürt Cemaati temsilcisi Hüseyin Taşan da yaptıkları konuşmalarda Efrîn'in yalnız olmadığı mesajını verdiler.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim kentinde saat 18.00'da bira aya gelen Kürdistanlılar sivil itaatsizlik eylemi yaptı. Efrîn katliamına ilişkin Almanca bildirilerin dağıtıldığı eylemde, Efrîn direnişine destek sloganları atıldı.

VİYANA

Çağın direnişini sahiplenmek ve Türk devletinin saldırılarını kınamak amacıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir miting ve çadır eylemi yapıldı. Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde kentte bulunan Birleşmiş Milletler merkezi önünde toplanan Kürdistanlılar, 53. gününde işgal saldırılarını ve buna karşı sessizliğini koruyan BM'yi protesto etti. "Efrîn hava sahasını kapatın" pankartını açan Kürdistanlılar, "Türk ordusu Kürdistan’dan defol", "Avrupa finanse ediyor Erdoğan bombalıyor", "Yaşasın Efrîn yaşasın YPG" sloganları attı. Viyana'daki Kürdistanlılar yarın ve Perşembe günü de saat 14.00'dan 17.00'ye kadar BM önünde eylemde olacaklar. Cuma günü ise Rus Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi yapılacak.

DEN HAAG

Kürdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarını ve işgale destek veren Rusya'yı protesto etmek amacıyla Hollanda'nın Den Haag şehrinde bulunan Rus konsolosluğu önünde eylem yaptı. Saat 15.00'da başlayan eylemde sık sık, "Terörist Putin", "Rusya finanse ediyor, Türkiye bombalıyor" ve "Bijî berxwedana Efrînê" sloganları atıldı. Eylem sonunda Rus konsolosluğuna yumurta atan gençlerden ikisi polis tarafından gözaltına alındı.

NİCE

Güney Fransa'nın Nice kentinde Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn'de düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını protesto eden Kürdistanlılar, Nice uluslararası hava alanında eylem yaptı. Eylem, sık sık Efrîn'e destek sloganları ile sona erdi.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları bir yürüyüş ile protesto edildi.

Kürdistanlıların yanına Yunanlıların da yoğun bir şekilde katıldığı yürüyüş Akademia’da başladı ve Türk Konsolosluğu önünde sona erdi. Yürüyüş boyunca “Yaşasın Efrîn direnişi”, “Katil Erdoğan” ve “Bıji YPG/YPJ” sloganları atıldı.