KCDK-E, TJK-E: Muslim derhal serbest bırakılmalıdır-YENİLENDİ

Kürt siyasetçi Salih Muslim’in Çekya’da gözaltına alınmasına tepki gösteren KCDK-E, TJK-E, “Yarın Sayın Muslim’in Prag’da yapılacak mahkemesine ve Çekya konsoloslukları önünde yapılacak protesto eylemlerine güçlü katılalım” dedi.

Yazılı ortak bir açıklama yapan KCDK-E ve TJK-E, Kürt siyasetçi Salih Muslim’in Çekya’da gözaltına alınmasına tepki göstererek, derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Ortak açıklamada şunlara dikkat çekildi: “Rojava siyasetinde tanınmış bir isim olan Salih Muslim’in dün Çekya’ya yaptığı bir ziyaret esnasında gözaltına alındı. Bu tutumun Kürt halkı nezdinde tek bir açıklaması vardır; Efrîn’i işgal etmek için tüm askeri olanaklarını devreye koyan Erdoğan ve şürekası yenilgisini kirli pazarlıklarla gizlemeye çalışmaktadır. Uluslararası kamuoyunun tanıdığı bir şahsiyet olan Salih Muslim’in gözaltına alınması, kaçınılmaz sona yaklaşan Erdoğan’ın zaman kazanma çabasından ibaret nafile bir çabadır.

Sayın Muslim PYD eşbaşkanlığı esnasında ve şimdi TEV DEM diplomasi komitesi üyesi olarak birçok Avrupa ülkesine sayısız resmi ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu ziyaretleri politik kimliğiyle yapmış, her daim şeffaf bir siyaset izlemiştir.

Muslim’in Çekya tarafından kriminalize edilme çabası tam anlamıyla bir hukuk skandalıdır. Birincisi Sayın Muslim Suriye vatandaşıdır. İkincisi Çekya polisi Muslim’in Türkiye’nin talebi üzerine gözaltına alındığını açıklamıştır. Üçüncüsü Türkiye bugün terörist ilan ettiği Muslim ile Ekim 2014’te hükümet düzeyinde görüşmeler gerçekleştirmiştir. Çek Cumhuriyeti yetkililerinin, Muslim’in Türkiye’de hükümet düzeyinde görüşmeler yaptığından bihaber olmadığı kesindir. O halde bu kirli pazarlıkta kendisine ne vaat edilmiştir? Efrîn’e dönük işgal girişimi başarısızlığa uğrayan Türkiye’nin taşeronluğuna mı soyunmuştur? Bu skandalın BM’nin ateşkes kararının hemen ardından gerçekleşmesi bir tesadüf müdür?

KCDK-E ve TJK-E olarak Çekya’nın bu skandala bir an önce son vermeye çağırıyoruz. Egemen devletlerin kirli pazarlıklarını meşru mücadelesiyle gerileten Kürt halkını ve dostlarını tepkilerini yükseltmek için eyleme çağırıyoruz. 

KCDK-E ve TJK-E olarak tüm Kürdistan halkına ve dostlarına çağrımız bu kirli siyasete karşı seslerini yükseltmeleridir. Başta Lepzig, Halle, Berlin, Nürnberg, Münih, Viyana, Macaristan, Polanya, Slovakya, Çekya olmak üzere Prag’a gidebilecek tüm halkımıza ve dostlarımıza 26 Şubat saat 10.00’da Prag’da bu adaletsiz, hukuksuz durumun düzeltilmesi için eylemleriyle seslerini yükseltmeye ve tüm ülkelerdeki Çekya konsoloslukları ve büyükelçilikleri önünde mitinglerle bu dorumu kınamaya ve Salih Muslüm’in derhal serbest bırakılması için tüm gücüyle eylemlere katılmaya çağırıyoruz."