KCDK-E’den HDP’yi sahiplenme eylemlerine çağrı

Özgürlük isteyenlerin sesi HDP’nin AKP-MHP faşist ittifakı tarafından saldırılara uğradığını ve kapatılma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten KCDK-E, herkesi yarın Avrupa'nın birçok ülkesinde yapılacak HDP’yi sahiplenme eylemlerine çağırdı.

Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E), AKP-MHP iktidarı tarafından saldırılara uğrayan, yönetici ve çalışanları esir alınan ve en son kapatılma tehdidiyle karşı karşıya kalan HDP’yi sahiplenmek için Avrupa çapında yürüyüş ve mitingler düzenliyor. 

HDP’yi sahiplenme eylemleri, yarın Almanya’nın Düsseldorf, Mainz, Stuttgart, Nürnberg, Freiburg, Hamburg, Berlin, Leipzig ve Oldenburg; Fransa’nın Paris, Rennes,Marsilya, Bordeaux, Draguignan ile Toulouse; İsviçre’nin Luzern, Hollanda’nın Den Haag; Kanada’nın Toronto; Avusturya’nın Viyana; İsveç’in Stockholm ile Göteborg; Finlandiya’nın Helsinki ve İngiltere’nin Londra kentlerinde yapılacak. 

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, yaptığı yazılı bir açıklamayla özgürlükten yana herkesi eylemlere katılmaya çağırdı. 

‘HDP`yi sahiplenmek özgürlüğü ve demokrasiyi sahiplenmektir’ denilen açıklamada, eylemlerin gerekçesi şöyle ifade edildi: 

“Ülke içinde ve uluslararası arenada halklar nezdinde teşhir olan, büyük bir kriz yaşayan AKP-MHP faşist ittifakı, bu yenilgi ve kaybetme korkusu karşısında üçüncü yolun temsilcisi, halkların umudu HDP’yi kapatarak Kürt, Türk, Asuri, Ermeni, Laz, Çerkes, Alevi, Êzidî, demokrat Müslüman halkları-inançları, emekçileri, yoksullar, halkları iradesiz bırakarak faşist iktidarını sürdürmek istemektedir. Bunun içinde asılsız iddialar ve uyduruk gerekçelerle HDP’yi kapatma süreci başlatmıştır.

Ülkeyi bir açık cezaevine çeviren DAİŞ zihniyetli AKP ve kafatasçı MHP tüm farklı düşünen kendilerine biat etmeyen herkesi baskı, şiddet ve katliam politikaları ile susturmak istemektedir. Bunun için kural, hukuk, ahlak tanımadan en kirli ve diktatöryal yöntemler uygulamaktadır.”

Açıklamada, AKP-MHP faşist rejiminin uluslar arası kurumların ve güçlerin gözleri önünde ve sessizliği nezaretinde Kürt halkına ve HDP’ye yönelik uygulamalarının bilançosu da aktarıldı: 

“Baskı ve şiddetle on bin üzerinde HDP yöneticisi ve aktivisti tutuklanmıştır. Bunların içinde milletvekili eş başkan, belediye başkanı, yöneticisi ve üyelerinde olmak üzere 4 bin bin kişi halen tutuklu bulunmaktadır. Ülke genelinde KHK gerekçesiyle işten çıkarılan insan sayısı 125 bin 678, şiddet sonucu ölen kadın sayısı (erkek şiddeti dahil) 6432, yargısız infaz sonucu öldürülenler: bin 532, 15 Haber ajansı, 20 TV kanalı, 25 radyo, 70 gazete, 20 dergi, 29 yayın evi yasaklanmıştır. 1767 dernek, vakıf, sendika ve federasyon kapatılmıştır. Barış akademisyenlerine bildiri nedeniyle “terör örgütü propagandası” iddiasıyla açılan davalar 763’ü ilk imzacılardan ve 59’u ikinci imzacılardan olmak üzere toplam 822 akademisyen hakkında dava açıldı, Türk Ceza Kanunu’nun 314/2. maddesi–dava açılan kişi sayısı göre 456 bin 275 kişiye soruşturma açılmış, 355 ceza infaz kurumunda toplam 294 bin tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Bunlardan 11 bin civarında tutuklu ve hükümlünün kadın, cezaevlerinde 3 bin 100 çocuk hükümlü ve tutuklu bulunurken, 780 çocuk ise anneleri ile birlikte cezaevlerinde kalmaktadır. TGDP’nin 20 Ocak 2020 tarihinde açıkladığı rapora göre 2019 yılında gazeteci, muhabir, imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 197 tutuklanmıştır. Sosyal medya üzerinde düşünce belirtiği için 8803 soruşturma açılmış ve 831 kişi tutuklanmıştır. İfade Özgürlüğü Derneği (İFOD) tarafından açıklanan raporda 2019-Ekim ayına kadar 36.216 internet sitesine erişim engeli getirildi.”

Yasaklama, tutuklama ve katliamlarla toplumun susturulmaya, muhalefetin teslim alınmaya çalışıldığının altı çizilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Tüm baskı, şiddet ve tutuklamalara rağmen HDP faşizme teslim olmamış hükümetin ötelediği ve dıştaladığı tüm kesimlerin sesi olmaya devam etmektedir. Bu yüzden AKP-MHP faşist ittifakı, toplumsal kesimlerin öncüsü konumuna gelmiş HDP’yi kapatmak ve susturmak istemektedir. Toplumu öncüsüz bırakarak soykırım hedeflerini gerçekleştirmek, Türkiye iktidarlaşan faşizmi kalıcı bir sistem olarak var etmeyi hedeflemektedir. Konya ve İzmir’deki katliamlarla HDP ve Kürt düşmanı politikalarında en kirli yöntemi kullanacakların açık mesajıydı. 

‘HDP’Yİ SAHİPLENMEK ÖZGÜRLÜĞÜ VE DEMOKRASİYİ SAHİPLENMEKTİR’

HDP şahsında herkesin iradesinin ipotek altına alınmak istendiği, bu yüzden herkesin faşizme karşı sesini yükseltmek için HDP’yi sahiplenmesi gerektiği kaydedilen KCDK-E açıklamasında, şu çağrı yapıldı: “HDP tüm özgürlük eşitlik isteyenlerin sesi ve partisi olduğu için saldırılara uğramaktadır. Kurdistan ve Türkiye’deki tüm muhalifler, Erdoğan mağdurları, inançlarından, tercihlerinden veya siyasi görüşleri ve yaşam biçimlerinden ötürü baskı atındadırlar. Tüm bu kesimler ve faşizme karşı demokrasiyi savunlar, işçi kıyımına, emek sömürüsüne karşı sendika ve grev hakkı diyenler, siyasal İslam’ın baskıcı zihniyetine karşı mücadele eden Alevi, Êzîdi, Hristiyan, demokrat,  Müslüman ve inançlarını özgürce yaşamak isteyenler, iktidarcı-erkek egemenlikçi anlayışa karşı kadın özgürlüğünü savunanlar, doğa ve tarihi yıkıma karşı mücadele eden ekoloji hareketleri, AKP-MHP tekçi-ırkçı zihniyetine karşı ben Kürdüm, Asuri, Ermeni, Laz, Çerkes kimliğimle özgür ve eşit yasam istiyorum diyen herkes bilmelidir ki HDP şahsında hepimizin iradesi ipotek altına alınmak istenmektedir. HDP’yi sahiplenmek, bu nedenle özgürlüğü ve demokrasiyi sahiplenmektir.Bu yüzden oyunu HDP’ye veren, vermeyen herkes faşizme karşı demokrasinin sesini yükseltmek için  HDP’yi sahiplenmelidir.

KCDK-E olarak Kürdistanli ve Türkiyeli tüm sistem mağdurlarını, kimliklerinden inançlarından veya siyasi düşüncelerinden dolayı ötelenenleri, devrimci, demokrat, aydın, feminist, ekolojist kısaca AKP-MHP faşizmin mağdurları, demokrasi ve özgürlükten yana olan herkesi 18 Eylül’de ADGB öncülüğünde HDP’yi kapattırmayacağız, faşizmi birlikte yeneceğiz sloganıyla aşağıda ki ülke ve şehirlerde yapılacak HDP’yi sahiplenme yürüyüş mitinglerine katılmaya çağırıyoruz.”

KCDK-E’NİN EYLEM TAKVİMİ

Yürüyüş ve mitinglerin gerçekleştirileceği adresler ve başlangıç saatleri şöyle:

ALMANYA

Düsseldorf

Yer: Düsseldorf-DGB Haus

Saat: 14:00

Mainz

Yer: Mainz HBF

Saat: 14:00

Stuttgart

Yer: Stuttgart, Schillerplatz

Saat: 14:00

Nürnberg

Yer: Nürnberg, Lorenzkirce

Saat: 15:00

Freiburg

Yer: Platz Alte Synagoge

Saat: 17:30

Hamburg

Yer :  Altona, Goetheplatz

Saat: 15:00

Berlin

Yer:  Hermannplatz

Saat: 17:00

Leipzig

Yer: Johannis Platz

Saat: 14:00

Oldenburg

Yer: Oldenburg, HBF

Saat: 16:00

Hannover

Yer: Georgsplatz Hannover

Saat: 16.00

 

FRANSA

Paris

Saat : 14

Yer : Republiquie meydanı

Rennes

Saat: 16:00

Yer: Place du Colombier

Marsilya

Saat : 17. 00

Yer:  Canebière

Bordeaux

Saat 19.00

Yer:  Grand théâtre  

Draguignan

Yer:

Saat:

Toulouse

19 Eylul pazar

Saat: 14:00

Yer: Jean Jaurès

İSVİÇRE

Luzern

Yer: Pavilion Nationalquai, 6006 Luzern’de

Saat 15:30

HOLANDA

Den Haag

Saat15.00

Yer: Hofplaats    Den Haag

KANADA

Toronto

Yer : Bloor & Yonge

Saat : 6:00 PM

AVUSTURYA

Viyana

Saat: 16.00

Yer: Museumsquartier ( Platz der Menschenrechte)

İSVEÇ

Stockholm

Saat: 13.00

Yer: Norrabantorget

Göteborg

Saat:  13.00

Yer: : Brunnsparken

 FİNLANDİYA

Helsinki

Saat: 15.00

Yer:: Narinkkatori, Kamppi

İNGİLTERE

Londra

Yer: Manor House istasyonu girişi.

Saat: 17.00