Heyva Sor a Kurdistanê’den Efrin çağrısı

Heyva Sor a Kurdistanê, Türk devletinin barışçıl bir bölge olan Efrîn'e saldırdığına, sivilleri de hedefleyerek savaş hukukunu çiğnediğine dikkat çekerek, uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Heyva Sor a Kurdistanê, Türk devletinin Efrîn'e dönük işgalci saldırılarına ilişkin bugün "Sesini yükselt, işgale dur de" başlıklı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Nüfusunun büyük çoğunluğu Kürt olan Efrîn, Suriye’nin en istikrarlı ve güvenli bölgelerinden biri. Efrîn son derece az bir uluslararası yardımla, son beş yılda yüz binlerce mülteciye sığınak oldu. Efrîn o kadar çok Suriyeli mülteciyi kabul etti ki, savaş öncesi 200 bin olan nüfusu birkaç kat artarak milyon seviyesine ulaştı. Bütün etnik ve inanç gruplarının ortaklaşmaları ile Efrîn’de demokratik bir öz yönetim ile kalıcı barışın temelleri atılmaya başlanmıştı" denildi.

'BARIŞÇIL BİR BÖLGEYİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Savaşın nihayet son bulacağı ve çözüm masalarının kurulacağını ümit ettiğimiz bugünlerde Türkiye ve emrindeki cihadi/Salafist gruplar Kürtlerden öç almak için barışçıl bir bölgeyi yok edecek, binlerce sivil ve mülteciyi riske atacak şekilde Kürtlerin kontrolündeki bu kantona topyekûn güçle saldırmaya başladı.

İşgale barışın simgesi olan 'Zeytin Dalı' ismini vererek yaptıkları ve yapacakları katliamların üstünü örteceklerini sanan bu güçleri bizler iyi tanıyoruz. Bu güçler, insani yardım adı altında gönderilen tırlarda silah sevkiyatı yaptılar, kurdukları sözde mülteci kamplarında binlerce cihadcıyı eğitip sivil katliamlarının önünü açtılar.

Türkiye Cumhuriyetı Devleti katliamlarına bugün de Efrîn’in vatandaşlarına, barışçıl ve demokratik yollardan yönetilen bir bölgeye ve halka başlattığı bu işgal girişimi ile bir yenisini eklemektedir. Türkiye böyle bir saldırıya diğer devletlerin sessizliği ve eylemsizliğinden aldığı onayla devam etmektedir.

Rojava‘daki halklar, binlerce evladının kaybını sineye çekerek dünyayı DAİŞ’ten kurtarmak için mücadele etti. Topraklarında bütün halkların ortakça ve barış içinde yaşayabileceği bir sistem yarattı.

'AHLAK VE SAVAŞ HUKUKLARI YOK; SİVİLLER KATLEDİLİYOR'

Türk Devleti ve emrindeki çeteler hiçbir ahlak ve savaş hukuku kurallarını tanımadan Efrîn’de içinde çocuk, yaşlı ve kadınların da bulunduğu sivilleri hedef alıp katletmektedir. Sivil yerleşim yerlerini bombalayarak halkın can ve mal güvenliğini yok etmektedir. En son, içinde yaralıların da bulunduğu Heyva Sor’a ait ambulansı hedef alarak ahlaksızlığın dip noktasına varmışlardır.

Türk devletinin ve emrindeki çetelerinin tüm bu katliamlarını ve saldırılarını kınıyoruz."

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Heyva Sor a Kurdistanê, uluslararası toplumun Kürt halkının arkasında durmak gibi bir yükümlülüğü olduğuna da dikkat çekerek, "Uluslararası yardım kuruluşları sadece felaketlerin sonuçları değil felaketlere sebep olan etkenler ile de mücadele etmelidirler. Bu temelde uluslararası toplumu ve yardım kuruluşlarını Türkiye’nin başlattığı bu işgalin yol açacağı felaketlerin önlenmesi için sesini yükseltmeye ve işgale dur demeye davet ediyoruz" dedi.