Hannover’de ‘Bijî berxwedana Efrînê’ sloganıyla Newroz kutlandı

Almanya’nın genelinden sabah saatlerinde Hannover’e gelen Kürdistanlılar ve dostları, Newroz’u kutladı.

Sabah saatlerinde Hannover’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, kırmızı ve yeşil olmak üzere iki koldan Newroz alanına doğru, “Bijî berxwedana Efrînê” sloganları ile yürüdü.

Almanya’nın Hannover kentinde Newroz kutlaması için bir araya gelen on binlerce Kürdistanlı ve dostları, Kırmızı ve Yeşil kollardan başlatılan yürüyüşle, miting alanı Opern Platz’da birleşti. Kırmızı kolda yapılan yürüyüşte polisin provokatif girişimleri kitlenin sağduyulu yaklaşımları sonucu boşa çıkarıldı. Kuzey Ren Westfalya (NRW) eyaletinden getirilen polis grubunun provokasyonun başını çekmesi dikkat çekti.

Kürdistanlılar ve dostları ellerinde YPG/YPJ bayrakları ile sık sık, "Bijî berxwedana Efrînê”, "Katil Erdoğan“, "Bijî YPG/YPJ“ ve "Alman panzerleri/tankları Kürdistan’dan-Efrîn’den defol“ sloganlarıyla Çağın Direnişi'ni selamladı.

SESSİZLİK KINANDI, SALDIRILARIN DURDURULMASI İSTENDİ

Herne Pêş Marşı'nın okunmasının ardından Sol Parti (Die Linke) Eş Başkanı Bernd Rixenger ve Sol Parti federal ve eyalet milletvekilleri ile Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) eş başkanları Tahir Köçer ve Ayten Kaplan konuşma yaptı. Konuşmalarda, işgalci Türk devletinin Efrîn’e yönelik katliam, işgal saldırıları ve Avrupa devletlerinin sessizliği kınanarak, saldırıların derhal durdurulması istendi.

Yapılan konuşmaların ardından TEV-ÇAND korosu sahne aldı.

Newroz kutlamasında konuşan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, “Kürt halkı bugün katliamlarla karşı karşıya. Yaşadığı her coğrafyada zulümle karşı karşıya. Kendi onuru için, insanlık mücadelesi verirken, eşitlik ve özgürlük mücadelesi verirken her türlü zulüm ve katliamla karşı karşıya kalmıştır.

IŞİD’e karşı Rojava’da direnen halkımız, IŞİD’i nasıl geri püskürttüyse Efrîn’de de ÖSO’yu aynı şekilde püskürtecektir. Ancak Kürtler bu onurlu direnişi sürdürürken, Kürtler eşitlik ve özgürlük taleplerini ifade ederken, dünya devletlerinin sessiz kalmalarını kabul etmiyoruz. ABD ve Avrupa ülkeleri sessizliğini korumaya devam ediyor. Tıpkı Fransa’nın göbeğinde 3 Kürt kadın siyasetçiye sessiz kaldıkları gibi. Cizre’de, Nusaybin’de, Şırnak’ta Sur’da sessiz kaldıkları gibi. Roboski’de 34 insanımız katledilirken sessiz kaldıkları gibi. Şimdi aynı katliam Efrîn’de. Efrîn’de siviller katlediliyor, Efrîn’de çocuklar katlediliyor ve Avrupa ülkeleri yine sessiz” dedi.

Kürt halkının onuru ve iradesiyle kendi haklarını ve yaşam alanlarını kontrol etmeye devam edeceğini de söyleyen Buldan, şöyle devam etti: “Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki Kürt halkının iradesi asla teslim alınamaz. Kürt halkının onurlu mücadelesi teslim alınamaz. Bugün Kürtler dünyanın her yerinde alanlarda.”

Alman hükümetine de seslenen Buldan, “Türkiye ile yaptığınız kirli pazarlıklar sonucu Deniz Yücel’in nasıl serbest bırakıldığını biliyoruz. Yapılan bu kirli pazarlıklar sonucu Türkiye’ye tankların, topların verildiğini biliyoruz. Bu kirli pazarlıklar sonucu Almanya’da Kürt kurumlarına baskınlar düzenleniyor. Bugün Newroz kutlamamıza bile zorla izin veriliyor. Ama Kürt halkının onurlu mücadelesi kirli pazarlıklara feda edilmeyecek kadar değerli. Alman hükümetine sesleniyoruz; Kürt halkının özgürlük talebini görmezden gelmeyin. Efrîn’de sivillerin katledilmesine seyirci kalmayın” dedi.

Avrupa Birliği’nin “Doğu Guta neyse Efrîn’in de odur” demesi gerektiğini de vurgulayan Buldan şunları söyledi: “AB’ye de sesleniyoruz Yaptığınız çağrı Türkiye tarafından yok hükmünde sayıldı. Ancak inanıyoruz ki Avrupa ülkeleri katliamlar karşısında sessizliğiniz bozarsa, AB üyesi ülkeler AB’den bu kararı çıkarmaya zorlarsa o zaman yeniden ateşkesi sürecine herkes katkı sunar. O yüzden AB bu çağrıyı yinelemeli. ‘Doğu Guta neyse Efrîn odur’ demeli. Ateşkes kararı yönünde kararlar almalıdır.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride de dikkat çeken Buldan, “Biz, tek kişi bile kalsak özgürlük ve eşitlik mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. HDP olarak Türkiye toplumunun barışa, özgürlüğe olan ihtiyacından dolayı bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz” dedi.

Newroz kutlaması, müzik gruplarının sahne alması ardından sona erdi.