Hamburg’ta yaşayan siyasetçi ve sanatçılardan kayyuma tepki

Türk devletinin Amed, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atarak gasp etmesi Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan siyasetçi ve sanatçılar tarafından sert şekilde kınandı.

Kuzey Kürdistan’ın en büyük üç büyük şehir belediyesinin AKP iktidarı tarafından gasp edilmesi dün Hamburg’da düzenlenen kitlesel yürüyüş ve mitingle protesto edilmişti. Gösteriye çok sayıda başta Alman, Kürt ve Türk olmak üzere birçok halktan siyasetçi ve sanatçı da katılarak kayyum kararını kınamışlardı.

Hamburg Eyaleti Meclisi Üyesi Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir ve Martin Dolzer, sanatçılar Önder Çakar, Leman Stehn ve Nazmi Kırık, Harburg Meclis Eş Başkanı Abuzer Bilener ANF’ye AKP rejiminin kayyum siyasetine ilişkin görüşlerini aktardılar.

Hamburg Eyaleti Meclisi Üyesi Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, kayyum kararının siyasi bir darbe olduğuna dikkat çekerek “Sayın Öcalan kısa bir süre önce barış çağrılarını yineledi, AKP’nin bu yaklaşımı bir nevi bu çağrılara bir cevaptır. AKP yine Kürtlere karşı katliam planları yapıyor” diye konuştu.

‘FAŞİST REJİMLERİN UYGULADIĞI BİR YÖNTEM’

AKP’nin kayyum siyasetini kınayan bir başka Sol Partili politikacı da Martin Dolzer oldu. Hamburg Eyaleti Meclis üyesi Sol Parti kayyumların faşist rejimlerin uyguladığı bir yöntem olduğuna dikkat çekerek Alman hükümetine Erdoğan rejimine karşı tavır almaya çağırdı.

Sinema sanatçısı Önder Çakar ise “Mutlaka kazanacağız, bu tür saldırılar bizi daha çok güçlendiriyor” ifadesini kullanırken, sanatçı Leman Stehn Kaz dağlarında verilen direnişe dikkat çekti. Stehen, hem Kaz Dağları hem de kayyumlara karşı verilen direnişte yenilmeyeceklerini belirtti.

Seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyumların atanmasının o kentlerde yaşayan insanlara büyük bir saygısızlık olduğunu ifade eden sinema sanatçısı Nazmi Kırık ise “Belediyeler derhal geri verilmeli” çağrısını yaptı. Aynı şekilde Harburg Meclis Eş Başkanı Abuzer Bilener de verilecek direnişle belediyelerin geri alınabileceğini söyledi.