Hasan Kızıler Gençlik Festivali 15 Mayıs'ta Luzern'de

Avrupa'daki Hasan Kızıler Gençlik Festivali 15 Mayıs'ta Luzern'de düzenlenecek.

Avrupa’daki Kürt Gençlik Hareketleri Tevgera Jinên Şoreşger (Teko-Jin) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) aktivistleri, her yıl geleneksel olarak İsviçre’de yapılan Hasan Kızıler Gençlik Festivali'nin hazırlıklarını sürdürüyor. Bu yıl  “Sal Sala Serkeftine ye, Werin Cenga Azadiye” sloganı ile 13’üncüsü düzenlenecek Şehit Hasan Kızıler Festivali, 15 Mayıs’ta İsviçre’nin Luzern kentinde yapılacak.
Gençlik örgütleri, yaptığı ortak yazılı açıklamada, festival programını açıkladı.
Sanat programının dışında futbol ve voleybol turnuvaları da düzenleniyor.
İsviçre’de her yıl gençlik örgütleri Teko-Jin ve TCŞ  tarafından geleneksel olarak düzenlenen Hasan Kızıler Gençlik, Spor ve Kültür Festivali’nin 13’ncüsü 15 Mayıs’ta yapılacak.  Bu yıl  “Sal sala serkeftine ye, Werin cenga Azadiye” sloganı ile 13’üncüsü düzenlenecek olan Şehit Hasan Kızıler Festivali, İsviçre’nin Luzern kentinde yapılacak.

Festival programı kapsamında gerçekleşecek olan Futbol Turnuvasına Şoreş Amed, Voleybol Turnuvasına da Berjin Zenda adı verildi.

 'GENÇLİK ÖZ DEĞERLERİNDEN UZAKLAŞMAMALI'

Teko-Jin ve TCŞ aktivistleri, İsviçre'de yaşayan Kürt gençlerinin asimile olmaması, öz değerlerden uzaklaşmaması için her zaman bir çaba içinde olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Festival İsviçre'de entegrasyon adı altında Kürt gençlerinin asimile olmaması, kendi kültürlerinden uzaklaşmaması ve Kürt kültürünün yayılması için yapılmaktadır. Gençler; evdeki, sokaktaki, okuldaki, işteki baskılar ve gerontokrasi zihniyeti olmadan bu festivalde kendi gençlik kimlikleriyle yer alabileceklerdir.
Gençler festivalde kendi kültüründen yeni gençlerle tanışabilecek ve yoldaşlıklarını geliştirebileceklerdir. Böylece gençliğin örgütlenme yolu açılacaktır."

Festival öncesi gerçekleşecek Futbol Turnuvasına Şoreş Amed adı verilirken, Voleybol Turnuvasına Berjin Zenda adı verildi. Şoreş Amed Futbol Turnuvası 1 Mayıs’ta Luzern'de gerçekleşecek. Turnuvanın final maçı 15 Mayıs’ta festivalde oynanacak. Voleybol Turnuvası ise 7 Mayıs’ta Zürih Kantonunda gerçekleşecek. Turnuvalara başvurular turnuva startından bir gün önceye kadar devam edecektir.

Festival programında turnuvalar dışında satranç, masa tenisi de olacak. Ayrıca çocuklar festival esnasında zamanını geçirebilecekleri bir köşeye sahip olacak.
13. Şehid Hasan Kızıler Festivali'nde gençler müzik şölenine de doyacak. Bengî Agirî, Serhado, Devrîm Demîr’in yanı sıra Umuda Haykırış, Koma Zelal gibi bilindik gruplar da sahne alacak.

Ayrıca Govenda Swîsre (İsviçre Folklor Ekibi) ekibi de gösteri yapacak.
Festival Hazırlık Komitesi aynı zamanda enternasyonalist misafirlere de davetiye gönderdi. Çok sayıda enternasyonalist genç de festivale katılacak.

HASAN KIZILER KİMDİR?

Festivale adı verilen Hasan Kızıler, İsviçre’de yaşamış, burada gençlik çalışmalarında yer almıştır. Gençlik dergisi olan Sterka Ciwan’da da çalışır. 1995 yılında Özgürlük Gerillalarına katılım kararı alır ve Kürdistan dağlarının yolunu tutar. Henüz 1 aylık gerilla iken Türk ordusunun savaş uçakları tarafından gerillanın denetimindeki Medya Savunma Alanları'na bağlı Xakûrkê bölgesine düzenlenen hava saldırısında 7 arkadaşıyla birlikte şehit düşer.
İsviçre’de gençlik çalışması yürütmüş olan Hasan Kızıler adına düzenlenen festivale yine İsviçre'de yaşayan, buradan özgürlük mücadelesine katılan ve daha sonra şehitler kervanına katılan Berjîn Zenda ile Bingöl ve Amed zindanından firar ederek özgür dağlara giden Şoreş Amed’in isminin turnuvalara verilmesiyle Kürt gençlerinin değerlerine bağlı kalması amaçlandı.