Fransız vekiller: Efrîn’deki çağrıya cevap olmalıyız

Fransız kadın politikacılar Kongra Star’ın başlattığı “Kadınlar Efrîn için ayakta” uluslararası kampanyasına cevap olmak amacıyla parlamentoda bir basın açıklaması düzenledi.

Kongra Star’ın Efrîn için başlattığı “Kadınlar Efrîn için ayakta” uluslararası kampanyasına destek amacıyla Fransız Parlamentosu’nda basın açıklaması düzenleyen Fransız siyasetçiler, “Kürtler DAİŞ’e müttefikimizdir, Fransız hükümeti saldırılara sessiz kalmamalı” mesajı verdi.

Fransa Parlamentosu’nda düzenlenen basın açıklamasına Fransız Komünist Partisi Haut de Seine Milletvekili Elsa Faucillon, France-Kurdistan Derneği Eş Başkanı Sylvie Jan, Demokrat Cumhuriyetçi Grubu Seine Saint-Denis Milletvekili Marie George Buffet, Demokratik Cumhuriyetçi Grubu Milletvekili ve Seine Maritime bölgesi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Jean-Paul Lecoq ile Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Temsilciliği üyesi Nursel Kılıç katıldı.

‘KÜRT KADINLARI DAİŞ’E KARŞI SAVAŞTA EN ÖN CEPHEDE YER ALDI’

Basın açıklamasının açılışını Milletvekili Elsa Faucillon yaptı. Efrîn’de Kongra Star’ın çağrısı sonrası bu basın konferansını düzenlemeyi kararlaştırdıklarını söyleyen Faucillon, “     DAİŞ’e karşı savaşta en önde olan Kürt kadınları bugün yine Efrîn’de direniyorlar, kadın özgürlük mücadelesinde sembolleşen bu kadınlar her gün bu bombardımanlara karşı oradaki sivillere dönük saldırıları önlemeye çalışıyorlar. Kürtler DAİŞ’e karşı müttefiklerimizdir bunu Fransa hükümeti bugün de yüksek sesle söylemeli ve tavır koymalıdır” dedi.

‘GÖZLEMCİ HEYET GİTMELİ’

Efrîn’deki direnişin 47’inci gününde olunduğunu hatırlatan Nursel Kılıç ise, şöyle konuştu: “BM’nin oy çoğunluğuyla kabul ettiği ateşkes TC tarafından dünya gözü önünde ihlal edilmektedir. Kürt kadınları yeni bir toplum modeli inşa ediyorlar ve bu hayatları pahasına Efrîn savaşı bu sisteme karşı yürütülmektedir. Dün itibariyle Cinderese’te 4’ü çocuk 15 sivil daha öldürüldü. Bu durum ağırlaşıyor acil olarak Fransa Meclis’inden bir gözlemci heyet gitmesi için çağırı yapıyorum.”

‘ULUSLARARASI VİCDAN KAZANILARAK BARIŞ İÇİN HAREKETE GEÇİLEBİLİR’

France Kürdistan Derneği Eş Başkanı ise Sylvie Jan Efrîn’in umudunun uluslararası dayanışmadan geçtiğini söyledi. Dünyanın ya Erdoğan’ı savaşını sürdürmesine izin vereceğini ve katliamların devam ettirileceğini ya da uluslararası vicdanın kazanılarak, barış için harekete geçilebileceğini belirtti. Efrîn için Fransa’daki hareketliliğin güçlendirilmesi Efrîn’den heyetin davet edilmesi durumunda da cevap olmak gerektiğini vurguladı.

‘FRANSIZ HÜKÜMETİ FAŞİZME KARŞI DEĞİLSE İSTİFA ETMELİ’

Milletvekili Marie Georges Buffet ise, “Fransa üzerinden politik baskıyı örgütlemek lazım. Erdoğan faşizmine karşı değilse hükümetimizin istifa etmesi gerekir. İnsan hakları konusunda sorumluluk almalıyız, bu heyet çağırısı konusunda çalışmamız gerekir Efrîn’e gitmemiz önemlidir” diye konuştu.

Aynı zamanda orada Ortadoğu’da şekillenen kadın öncülüğündeki sistem modelinin tüm dünya kadınları için bir devrim olduğunu vurgulayan Buffet şöyle konuştu: “8 Mart arefesinde tüm kalbimiz Efrîn kadınlarıyladır.”

‘HEYETTE GİTMEYE HAZIRIM’

Dünyanın bu duruma sessiz kalamayacağını belirten Milletvekiil Jean-Paul Lecoq da, “Efrîn için mücadele dünya için bir barış mücadelesidir. Kürtler ile birçok mücadelede buluştuk, bu gözlemci heyetin içinde olmaya hazırım” dedi.