Fransa Adalet Bakanlığı yakınında ‘adalet’ eylemi

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık günü üç Kürt aktivistin katledilmesi ardından gerçeklerin ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması için Adalet Bakanlığı yakınında bir eylem düzenlendi.

Başkent Paris’te 23 Aralık günü Enghien sokağındaki Kürt Kültür Merkezi ve iki Kürt işyerine düzenlenen silahlı saldırıda üç Kürt aktivist şehit düştü, üçü de yaralandı. Suikastte Kürt Kadın Hareketi’nin öncülerinden Evîn Botan (Emine Kara), Kürt sanatçı Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl isimli yurtsever katledildi.

Saldırgan William Mallet, “ırkçı saikle cinayet ve cinayete teşebbüs” suçlamaları ile tutuklandı.

Kürtler ve çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü ise bu saldırının “adli değil siyasi bir cinayet” olduğunu belirterek, anti-terör savcılığının soruşturmayı yürütmesini istiyor.

Gerçeklerin ortaya çıkarılması ve adalet talebiyle Adalet Bakanlığı yakınındaki Opera meydanında bir eylem yapıldı.

“9 Ocak’tan 10 yıl sonra Türk devleti bir kez daha Paris’te üç arkadaşımızı katletti” pankartının açıldığı eylemde, 23 Aralık katliamının “terörist ve siyasi saldırı” olarak tanımlanmasını istedi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi adına konuşan Berivan Fırat, “Paris’in orta yerinde arkadaşlarımız katledildi. Hemen yanımızda Adalet bakanlığı var. Bundan 10 yıl önce Sara, Rojbin, Ronahi katledildi. Defalarca söyledik, bu katliamın üzerindeki perdeyi açmadığınız müddetçe Kürtler güvende olmayacak. İşte yeniden Kürtler katledildi. Şimdi bize diyorlar ki bu ırkçı bir saldırıdır. Bu ırkçı bir saldırı değil terörist bir saldırıdır. Bizi buna inandırmaya çalışıyorsunuz ama biz buna inanmıyoruz. Bu terörist bir saldırıdır ve Kürtleri hedef almıştır" dedi.  

Eyleme Kürt sanatçılar da enstrümanları ile katılarak, şarkılar seslendirdiler. 

Eyleme katılan sanatçılar  perşembe günü Fransa Kültür bakanlığı önünde öngörülen eyleme de katılım çağrısında bulundu.