FEDA ve DAKB Xizir Ayı'nı kutladı

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Demokratik Alevi Kadınlar Birliği (DAKB), Alevi inancının kutsalı Xizir'a olan derin bağlılık ve saygıya vurgu yaparak şubat ayını "Xizir Ayı" olarak selamladı.

Ortak açıklamada Alevi inancına göre, Xizir’ın sadece insanlar için değil, tüm doğa ve eko-sistem için kutsal bir varlık olarak görüldüğüne dikkat çekildi.

Şubat ayında, Xizir'a olan bu derin bağlılık, oruç tutma ve topluluk içinde yardımlaşma gibi ritüellerle ifade ediliyor.

Açıklamaya göre Xizir Cemi'nde, Aleviler siyasal, sosyal, kültürel, inançsal ve maddi-manevi sorunlarını çözüme kavuşturarak dayanışmayı pekiştiriyorlar.

Şubat ayı boyunca Xizir için üç gün süren oruç tutan Aleviler, kötülüklerden uzak durarak ahlaklı ve temiz kalpli bir yaşamı esas aldıklarını belirtiyorlar.

Bu dönemde, evcil hayvanlar da unutulmuyor; evdeki kediler ve köpekler doyurularak, pencere önlerine kuşlar için yiyecek bırakılıyor.

FEDA ve DAKB’ın açıklamasında Alevi inancında önemli bir rol oynayan kadınların, Xizir için yapılan dualara öncülük eder ve toplumsal değerleri nesiller arası aktaran, sürdüren bir rol üstlendikleri ifade ediliyor.

Alevi topluluğunun, Şubat ayının sonunda Xizir için düzenlenen ziyafetlerle bir araya geldiğini belirten her iki Alevi kurumu, bu vesileyle Alevilerin musahiplerine ziyarette bulunduğu, hediye götürdüğü ve dayanışmayı pekiştirdiğini kaydetti.

FEDA ve DAKB, bu özel ayda Xizir'in barış, paylaşım ve sevgi dolu enerjisinin topluluğa bereket getirmesini diledi.