Cenevre’de Ermeni soykırımı anıtı yapılıyor

Cenevre Kanton Mahkemesi, Ermeni Soykırım Anıtının yapılmasına onay verdi. Anıtın açılışı soykırımın 103 yıl dönümüne denk getirilecek şekilde yapılması planlanıyor.

Cenevre Kanton Mahkemesi, uzun yıllardır Ermeni Soykırımı kurbanları anısına Cenevre’de yapılmak istenen ama her defasında Türkiye’nin diplomatik baskılarına takılan anıta yönelik yapılan tartışmalara son noktayı koydu. Mahkeme anıtın yapımını engellemek amacıyla yapılan itirazların herhangi bir tutarlılığının olmadığına yönelik kanaat getirerek, anıtın Cenevre’de bulunan Trembley Park içerisinde yapılmasına yönelik karar verdi.

Parisli Ermeni Melik Ohanyan’ın Ermeni Soykırımı Kurbanları anısına hazırladığı “Hafızanın Sokak Fenerleri” adlı anıt projesinin, soykırımın 103 yıl dönümüne denk gelecek şekilde açılışı yapılması planlanıyor.

Anıtın yapılmasına yönelik 2008 yılında Cenevre Şehir Konseyi’nden onay çıkıp ardından 2011 yılında projesi tamamlanan anıtın yapımı bugüne kadar Türkiye’nin diplomatik baskılarına nedeniyle ertelenmişti. İsviçre, Türkiye arasında büyük bir krize neden olan anıt, ilk önce BM Cenevre Ofisi yakınındaki bir parkta yapımına izin verilse de buda Türkiye’nin baskıları sonucu kabul görmemişti. Konuyu, her defasında farklı gerekçelerle mahkemeye taşıyan Türk diasporası, bugüne kadar anıtın yapılmasında büyük engel teşkil etmişti.