Brüksel'de Efrîn için oturma eylemi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan AP önünde Efrîn için oturma eylemi başlatıldı. Eylemde konuşan Salih Müslim, Avrupa devletlerini sert bir dille eleştirdi.

Türk devletinin Efrîn’deki işgal ve katliamlarına karşı Brüksel ve Cenevre olmak üzere dünyanın 7 merkezinde kitlesel eylem başlatıldı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) önünde de 5 günlük bir oturma eylemi başlatıldı. 94 kurumun bir araya gelerek oluşturduğu Efrîn’i Sahiplenme Platformu tarafından yapılan eylem, bir basın açıklamasıyla başladı.

Eyleme TEV-DEM Dış ilişkiler Komitesi Üyesi ve eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Bart Staes, Anna Miranda, Mark Demesmaeker, Belçika Yeşiller Partisi Milletvekili Wouter De Vriendt ile Kürtistanlı, Türkiyeli, Asuri-Süryani kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Katliamda yaşamını yitiren çocukların fotoğraflarının taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, Avrupa’nın yapılan katliamdan dolayı Türkiye’ye ambargo uygulaması istendi.

MÜSLİM: SİLAHLARINIZ BİZİ ÖLDÜRÜYOR!

TEV-DEM Dış ilişkiler Komitesi Üyesi ve eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Efrîn’de yaşananların soykırım olduğunu dile getirerek, "Efrîn’de yapılan soykırım, katliam bir halkın ve bir ülkenin imhasıdır. Bugün mesele sadece Efrîn değil, Kürtlerin var olma ile yok olma meselesidir. Zaten kendileri söylüyor: Bugün Efrîn, yarın Minbic, daha sonra Qamişlo’dur. Kürtlerin katliam planı gündemleridir. Onun için direnişten başka yol yok. Onun için halkımız nerede olursa olsun birlik ve beraberlik içerisinde buna karşı koymalıdır” dedi.

Avrupa ve dünyadaki güçlere de seslenen Müslim, "Bugün Efrîn’de kullanılan silahlar sizin silahlarınızdır. AB ve Almanya’nın silahları kullanılıyor. Türkiye sizin silahlarınızla bizi öldürüyor. Ne zamana kadar Türkiye’ye yardım edeceksiniz, yeter! Evet, siz bizi öldürmüyorsunuz ama sizin paranız ve silahlarınız bizi öldürüyor. Eğer siz yardım etmeseydiniz Erdoğan bunları yapamazdı. NATO ve AB yasalarınızı yerine getirmenizi istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye’nin katliamlarından dolayı yüz binlerce insanın kendi yerlerini ve yurtlarını terk ettiğini belirten Müslim, uluslararası yardım kuruluşlarından destek çağrısında bulundu.

STAES: TÜRKİYE İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Bart Staes ise Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarını kınayarak, "Efrîn’de yapılan katliamı kınıyoruz. Türkiye orada bir insanlık suçu işliyor. Efrîn’de Kürtler, Araplar ve diğer halklara yönelik yapılanlar kabul edilemez. Avrupa ve dünya devletlerinin bu sessizliğini kınıyorum. Ancak sizin verdiğiniz mücadele büyük bir mücadeledir. Bu direnişi selamlıyorum. Başaracağınıza inancım tamdır” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Mark Demesmaeker de konuşmasında, Türkiye’nin saldırılarını kınayarak, Avrupa’nın harekete geçmesini istedi.

VRIENDT: SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ

Belçika Yeşiller Partisi Milletvekili Wouter De Vriendt ise yaptığı konuşmada, Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırıların sert bir dille eleştirdi. ÜVriendt, "Efrîn’de bugün sivil insanlar ölüyor, şehir talan ediliyor. Türkiye uluslararası hukuku çiğniyor. Buna karşı çıkmak gerekiyor. Avrupa Birliği ülkelerinin de buna karşı seslerini yükseltmesi gerekiyor” dedi.

MİRANDA: ERDOĞAN BİR TERÖRİST

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Anna Miranda ise Erdoğan’ın terörist olduğunu belirterek, "Türkiye, Kürtlere yönelik yaptığı saldırı ile bir insanlık suçu işliyor. Erdoğan bir diktatör ve teröristtir. Avrupa ülkeleri sessiz kalarak, buna destek oluyor. Bir önce Türkiye’nin bu girişimlerine karşı çıkmak gerekiyor" diye ekledi.

KOÇ: AVRUPA TÜRKİYE’YE AMBARGO UYGULAMALI

KCDK-E Eş başkanı Yüksel Koç da Efrîn’i Sahiplenme Platformu olarak Avrupa’nın birçok merkezinde eylemler başlattıklarını belirterek, şunları söyledi: "Brüksel, Cenevre, Berlin, Londra, Oslo, Atina olmak üzere birçok merkezde eylemler başlattık. Sonuç alana kadar bu eylemlerimiz devam edecektir. Efrîn halkı insanlık adına tarihi bir direniş içerisinde. Bizim de buna sahip çıkmamız gerekiyor. Avrupa Birliği ülkelerinin de Türkiye’ye karşı yaptırımlara gitmesini istiyoruz. Askeri, ekonomi ve diplomatik yaptırımlar uygulanmalı. Rojava ve Kuzey Suriye’nin hava sahası kapatılmalı."

ARABACI: EYLEMLERİ ARTIRALIM

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) Eş Başkanı Şafak Arabacı, Efrîn saldırılarına karşı sessiz kalmanın insanlık suçu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türk ordusu ve cihatçılar Efrîn’de soykırım uyguluyor. Buna karşı çıkmak için biz Avrupa’daki Türkiyeli, Kürdistanlılar olarak daha çok eylemler yaparak, sesimizi yükseltmeliyiz.”

ŞEMAL: BİRLİK OLMAZSAK...

YNK adına bir konuşma Şêx Şemal da Efrîn’e sahip çıkmak bütün insanlığın görevi olduğunu belirterek, "Bu saldırılara karşı durmak birlikten geçer. Eğer biz birlik olmazsak, ulusal birliği sağlamazsak, Türk devleti bütün Kürdistan’ı işgal edecek, katliamlar gerçekleştirecektir" dedi.