BM önünde 'Kenan Ayaz’a özgürlük' talep edildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için Cenevre’de bir araya gelen kitle, hakkında Almanya’ya iade kararı bulunan Kenan Ayaz’ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle 25 Ocak 2021'den bu yana her çarşamba günü İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde Kurdistanlıların eylemi devam ediyor.

'Dem dema azadiyê ye' hamlesi kapsamında düzenlenen oturma eyleminde bu hafta, Almanya'nın iade talebi üzerine Güney Kıbrıs’ta tutuklanan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz'ın bir an önce serbest bırakılması istendi. 

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına  dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde ilk olarak Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) Eşbaşkanı Tuba Yılmaz konuştu. Kürt halkı olarak 25 ayı aşan bir süredir Abdullah Öcalan'dan haber alamadıklarını belirten Tuba Yılmaz, “Önderliğimiz üzerindeki tecrit işkenceye dönüşmüştür. Tecrit işkencesi sonlandırılıncaya ve Önder Apo özgürlüğüne kavuşuncaya kadar alanlarda olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Ardından söz alan diğer Eşbaşkan Mehmet Latif Çelebi de, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı tüm dünyanın sessiz kalarak göz yumduğunu dile getirdi. Tecritle Kürt Halk Önderi şahsında Kürt halkının iradesinin teslim alındığını kaydeden Çelebi şöyle devam etti: “İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) yayımladığı İmralı raporları sürdürülen tecrit işkencesini ortaya çıkarmıştır. Raporlara rağmen gerek CPT, gerek Avrupa Konseyi gerekse BM bu raporları görmezden gelerek üç maymunu oynamayı sürdürmektedir.”

'FAŞİST BLOKA KARŞI SANDIĞA GİDELİM'

Kürtlerin yaşam alanlarının tamamına sirayet eden tecride karşı mücadelenin önemine işaret eden Çelebi, son bir hafta içinde Kürt gazeteciler başta olmak üzere, siyasetçi, hukukçu ve sanatçılara yönelik siyasi soykırım saldırılarını hatırlatarak, "AKP-MHP faşist bloku kaybedeceğini bildiği için saldırılarını yoğunlaştırmıştır.  Faşist blokun karşısında durabilmek adına tüm halkımız başta olmak üzere kendine devrimci, demokratım diyen herkes, 7 Mayıs'a kadar sürecek olan seçimlerde son güne bırakmadan sandık başına giderek Yeşil Sol Parti'ye oy vermelidir" diyerek çağrıda bulundu.

5 MAYIS'TA 'KENAN AYAZ'A ÖZGÜRLÜK' EYLEMİ İÇİN ÇAĞRI

 

Türk devletiyle çıkar ilişkileri doğrultusunda Kıbrıs tarafından 15 Mart’ta tutuklanan ve hakkında Almanya’ya iade kararı verilen Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz’ın serbest bırakılması çağrısı yapan Çelebi, 5 Mayıs'ta Cenevre kentinde bulunan Güney Kıbrıs temsilciliği önünde bir eylem düzenleneceğini hatırlattı. Kenan Ayaz'ın serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasına destek çağrısı da yapan Çelebi'nin konuşmasının ardından kitle, sırtlarını BM'ye dönerek oturma eylemine geçti.