BM önünden haykırıyorlar: Kadınlar direnecek Efrîn özgürleşecek!

BM önündeki açlık grevini sürdüren kadınlar bir taraftan BM’ye görevini hatırlatırken diğer taraftan da direniş büyütme çağrısı yapıyor.

Efrîn halkının taleplerine sessiz kalan BM ve uluslararası güçlere sert tepki gösteren kadınlar, “Söz konusu Kürt olunca 3 maymunu oynayanlar iyi bilsinler ki; biz direnerek bugünlere geldik. Bundan sonrada direneceğiz ve kazanan biz olacağız” diyerek direniş mesajı veriyor.

19 Mart’ta HDP milletvekilleri ve belediye eş başkanları öncülüğünde Efrîn için Birlemiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde başlatılan açlık grevi 18. gününde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde devam ettiriliyor. Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen 40 kadının katılımıyla BM önünde kurulan çadır etrafında devam ettirilen açlık grevini, gün içerisinde yüzlerce Kürdistanlı ve dostu da ziyaret ederek desteklerini sunuyor.

18 günden beridir açtıkları pankartlar ve gün boyunca attıkları sloganlarla Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de yürüttüğü soykırım politikasını deşifre eden eylemciler, aynı zamanda BM’nin varlık gerekçesini unutarak nasıl işgalin bir parçası haline dönüştüğüne dikkat çekiyor.

İŞGAL VE KATLİAM DÜNYA HALKLARINA ANLATILIYOR

18 günden beridir dönüşümlü bir şekilde farklı gruplar tarafından devam ettirilen açlık grevinin günlük olarak yüzlerce insanın ziyaret yeri olan BM Cenevre Ofisi önünde gerçekleşmesi eylemi önemli kılan noktalardan birisi. Bu ziyaretçilerin meraklı bakışları eşliğinde devam ettirilen açlık grevi, şimdiden binlerce insanda Türk devletinin işgalci konumda olduğu algısını yaratmış durumda. Yine gün boyunca dağıtılan bildirilerle Efrîn’de yaşananlara değinilirken, DAİŞ’e karşı savaşırken tüm dünya tarafından alkışlanan Kürtlerin bugün Türk devletinin saldırıları karşısında nasıl yalnız bırakıldığına dikkat çekiliyor.

18 günde kadınlar tarafından devam ettirilen açlık grevinin bugün ziyaret edenler arasında HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, Avrupa Süryaniler Birliği Eş Başkanı Hülya Gabriel ve Süryani Kadınlar Birliği Sözcüsü Shimuri Arsan’da vardı.

KONCA: KİMSE ARTIK KÜRTLERİ ÖZGÜRLÜK YOLUNDAN ALIKOYAMAZ

Burada söz alan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, kadınların direnişini selamlayarak konuşmasına başladı. “Kürt kadınları bugün kapitalist ve emperyalistlerin merkezinde Efrîn’de yaşanan katliamları haykırmaya devam ediyor” diyen Gonca, şöyle devam etti: “Artık bütün dünya, hiçbir şekilde Kürt halkının özgürlük sevdasından geri durmayacağını iyi biliyor. Bugün burada ortaya konan direniş bunun en güzel örneğidir. Kürtler bugün yüzyıl önce kendi ülkelerini 4 parçaya bölenlere onların merkezinden sesleniyor: Bir yüzyıllık bölünmüşlüğü ve köleliği asla kabul etmeyiz. Kürtleri artık kimse özgürlük yolundan alıkoyamaz.”

‘EFRİN KADININ DİRENİŞİ İLE ÖZGÜRLEŞECEK’

BM, Avrupa Konseyi, CPT ve birçok kuruluşun ortaya koyduğu tutumla doğrudan Kürt halkına karşı uygulanan politikanın bir parçası haline geldiğini söyleyen Konca, bu kurumlara Kürt’ün katliamına ortak olmama çağrısı yaptı. Kürt kadınlarının direnişini hatırlatan Gonca, “Kadının rengi ve mücadelesi olmadan ne demokrasi ne de özgürlük olmaz. Kürt kadınları ortaya koyduğu direnişle bugün artık hem özgürlüğün hem de demokrasinin simgesi haline gelmiştir. Nasıl ki Kobanê kadının rengi ve mücadelesi ile özgürleştiyse, Efrîn’de kadınların direnişi ile özgürleşecek” diye ekledi.

ARSAN: EFRİN EFRİNLİLERİNDİR

Yine açlık grevinde söz alan Avrupa Süryani Kadınlar Birliği Sözcüsü Shimuri Arsan, Süryanice yaptığı konuşmasında Efrîn direnişini selamlayarak, Türk devleti ve çeteleri Efrîn’i terk edinceye kadar mücadele edeceklerini dile getirdi. Uluslararası güçlere ve BM’ye Efrîn için harekete geçme çağrısı yapan Arsan, “Efrin, Efrînlilerindir. Çeteleri oraya yerleştirmeyi asla kabul etmeyeceğiz” dedi.